Szerző: Barna József

2002. december 16. 19:25

Új szponzorált domainek bevezetése várható

[IDG, WSJ] A domainek felett bábáskodó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vasárnap új felsőszintű végződések bevezetéséről határozott. Egyelőre azonban sem az nem ismert, hogy pontosan hány új domain kerül bevezetésre, sem az, hogy mikor.

[IDG, WSJ] A domainek felett bábáskodó ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) vasárnap új felsőszintű végződések bevezetéséről határozott. Egyelőre azonban sem az nem ismert, hogy pontosan hány új domain kerül bevezetésre, sem az, hogy mikor.

Az ICANN tanácsa a hétvégén Amszterdamban tartott ülésen egyhangúlag megszavazta az új felsőszintű domainek bevezetésére tett javaslatot. A "korlátozott számú" végződés mindegyike szponzorált domain lesz. Ezeket az különbözteti meg az általános (például .com, .org, .biz) domainektől, hogy egy jól körülhatárolható csoport számára készültek, amely egyben felügyeleti jogokkal is rendelkezik az adott domain felett. A szponzorált felsőszintű domainek közé tartozik többek között az .aero, a .coop vagy a .museum végződés.

November elején a szervezet még azt közölte, hogy a jövő évben három új, szponzorált felsőszintű végződés kerül bevezetésre, azonban a hétvégén revideálta korábbi álláspontját. Az ICANN elnöke, Stuart Lynn nehezen követhető magyarázatában úgy fogalmazott, hogy a korábbi szándéknyilatkozatban szereplő hármas szám csupán a "kevés" szinonimájaként volt értendő.

Egy azonban biztos: számos érdekcsoport lobbizik számos szponzorált végződés elfogadtatásáért. 2000-ben 191 javasolt domainből mindössze hetet fogadott el a szervezet. E hétvégén -- ahogy két évvel ezelőtt is -- többek között az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kampányolt a .health, míg a Nokia a .mobile végződés létjogosultsága mellett.

A rugalmatlansága miatt gyakorta éles kritikával illetett ICANN egyben szervezeti változásokról is döntött. Ennek részeként a döntőbizottság létszámát a jelenlegi 18 főről 15-re csökkentik, és megszüntetik az internetes bizottsági jelölés intézményét. A jelenlegi elnök, Lynn pedig márciustól lemond tisztségéről, utódját egyelőre nem nevezték ki.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 21:02

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!