:

Szerző: roberto

2002. december 12. 22:42

Németország szívesen kimaradna a Microsoft Palladiumos terveiből

A CNET információi szerint az elmúlt hónap

A CNET információi szerint az elmúlt hónap végén a német gazdasági és munkaügyi minisztérium arra hívta fel a Bundestag figyelmét, hogy a TCPA/Palladium széles körű elterjedése megnövelheti annak az esélyét, hogy a PC-k új, biztonságosnak kikiáltott nemzedékéhez drága, a Microsoft által licencelt szoftvereket kell vásárolni.

Egy idén, az Európai Bizottság megbízásából a Berlecon Research által készített tanulmány szerint a németországi vállalatok és közintézmények csaknem 44 százaléka használ nyílt forráskódú szoftvert, köztük Linuxot is, így a német szoftverpiac különösen érzékeny lehet az olyan technológiák széles körű elterjedésére, mint amilyen a Palladium.

A Palladium a TCPA (Trusted Computing Platform Alliance) szövetség által megalkotott hardverplatform biztonsági lehetőségeit kihasználó szoftverkomponens, amely a Microsoft operációs rendszereinek a közeljövőben már a szerves része lesz. A TCPA/Palladium technológiával a szoftvercégek, és az egyéb digitális tartalmat előállító médiabirodalmak egy olyan eszközhöz jutnak, amelynek segítségével teljes kontrollt gyakorolhatnak termékeik vásárlói felett, pontosan megszabva, hogy hányszor, hol, meddig és milyen szoftverekkel lehet használni vagy másolni egy-egy szoftvert, filmet, zenét, szöveget, képet.

Ha úgy gondolnánk, hogy az ilyen technológiák megjelenése még jó pár évbe beletelik, tévedünk: már kaphatóak TCPA-konform chipek, ilyen például az Atmel AT90SP0801 biztonsági chip, amelyet az IBM néhány asztali és notebook modelljébe már be is épített.

A TCPA/Palladium azonban sokak szerint túlságosan rémisztő, általa az elképzelhető legrosszabb utópiák válhatnak valóra, túl sok információt adhat a szoftverekkel és az egyéb digitális tartalmakkal foglalkozó kiadói oldal kezébe, miközben egyre kitaszítottabb helyzetbe kerül a felhasználó, erről olvashatunk Richard M. Stallman egyik 1997 (!) elején publikált írásában (Az olvasáshoz való jog).

Bár a rendszer a hírek szerint a Microsoft operációs rendszereiben kikapcsolható lesz, félő, hogy bizonyos tartalmak/szoftverek már csak az új, biztonságos csatornákon keresztül lesznek elérhetőek, így előbb-utóbb egyre többen kényszerülnek rá a TCPA használatára, és az azt nem támogató operációs rendszerek (például a Linux) lassan kiszorulnak a piacról, elvesztik felhasználói bázisukat.

Az említett levél is épp ezt kifogásolja, tudniillik e technológia bevezetésével túlságosan nagy akadályok gördülhetnek a jövőben szabad és nyílt forráskódú szoftverek piaci megjelenése elé, pedig bizonyos területeken jelenleg ezek a szoftverek a Microsoft legjelentősebb vetélytársai. A németországi fejleményekről további részletek a news.com-on olvashatók.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.