Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 12. 13:08

Új fejezet kezdődik a grafikus chipek történetében

Jen-Hsun Huang
Jen-Hsun Huang
Az NVIDIA és a TSMC december 16-án, hétfőn közös sajtótájékoztatót rendez, amelynek keretében az NVIDIA bemutatja GeForce FX videochipjét, a TSMC pedig 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiáját.

A GeForce FX processzor 0,13 mikronos rézalapú technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban, körülbelül 125 millió tranzisztorból épül fel, és 500 MHz körüli sebességen üzemel. Az ATI Radeon 9700-hoz hasonlóan a GeForce FX is 8 renderelő futószalaggal és futószalagonként 1 textúrázó egységgel rendelkezik. A GPU továbbra is 128 bites memóriabuszt támogat, azonban az alkalmazott, 1 GHz-en üzemelő DDR-II memóriachipeknek köszönhetően maximális memória-sávszélessége így is elérheti a 16 Gbyte/sec-ot.

Szakértők szerint a GeForce FX új fejezetet nyit a videochipek történetében, ugyanis ez az első olyan, nagy teljesítményű, komplex grafikus processzor, amelyet 0,13 mikronos csíkszélességgel készítenek. Az NVIDIA legnagyobb riválisának számító ATI legújabb chipjei 0,15 mikronos csíkszélességgel készülnek, de a vállalat elnök-vezérigazgatójának nemrég elhangzott kijeletése szerint a cég következő, RV350 kódnevű chipje már szintén a TSMC 0,13 mikronos technológiájával készül. Az RV350 sorozatgyártása a hírek szerint a hónap végén kezdődik meg.

Számos helyen napvilágot láttak olyan információk, hírek, amelyek szerint az NVIDIA GeForce FX jelentős késése mögött a TSMC gyártástechnológiai problémái állnak. Egy időben azt is lehetett olvasni, hogy a kaliforniai grafikus cég a TSMC helyett az IBM-et bízza meg chipjeinek gyártásával. A hétfői sajtókonferencia egyfajta cáfolata ezeknek a pletykáknak. A rendezvény jelentőségét hangsúlyozza, Jen-Hsun Huang, az NVIDIA, és Morris Chang, a TSMC vezérigazgatója is.

A GeForce FX-ről szóló részletes cikkünk ezen a linken olvasható.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 23:06

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!