:

Szerző: roberto

2002. december 11. 10:37

A META Group szerint a Microsoft 2004-től linuxos megoldásokat is fog kínálni

[Reuters] A META Group előrejelzései szerint a Microsoft,

[Reuters] A META Group előrejelzései szerint a Microsoft, ügyfelei nyomásának engedve, 2004-ben a webszolgáltatások és szerverszoftverek terén linuxos megoldásokkal is elő fog rukkolni. A piackutató cég úgy véli, hogy 2007-re az új szerverek 45 százaléka fog Linuxot használni, elsősorban adatbáziskezelésre, webkiszolgálóként, és levelezőszerverként. A META munkatársai ezért azt várják, hogy a Microsoft 2004 végére bizonyos termékeit, köztük akár az SQL Servert, az IIS-t és az Exchange-t kiadja Linuxra is. A cég szerint a Microsoft megváltoztathatja árpolitikáját is, hogy felvehesse a versenyt a Linuxszal. A META adatai szerint jelenleg az új szerverek 15-20 százlékán használnak Linuxot.

Peter Houston, a Microsoft szerverekkel foglalkozó csoportjának igazgatója az előrejelzés kapcsán elmondta, hogy a Windowsnak szerintük nagyobb az üzleti értéke, és a rendszer hosszú távon versenytársainál (így a Linuxnál is) alacsonyabb költségeket generál. Houston kijelentette, hogy a Microsoft nem fog Linuxos szerverszoftvereket kiadni, ezeket továbbra is csak a saját platformjukra adják ki.

A Yankee Group elemzője, Laura DiDio szerint a Microsoft csak akkor tesz majd ilyen lépéseket, ha erre a piac kényszeríteni fogja, ugyanakkor DiDio elképzelhetőnek tartja, hogy néhány fejlesztőcsoport már ezeken a projekteken dolgozik. A Yankee Group egyik idei vizsgálatából ugyanis kiderült, hogy a válaszadók 38 százaléka aktívan keresi a Microsoft termékek alternatíváit, és a legtöbb válaszadó nem szeretne az óriáscéggel ismét üzleti kapcsolatba kerülni. A Yankee szerint a Microsoft népszerűtlenségének oka elsősorban termékeinek magas árában, illetve azok licenckonstrukciójában keresendő, valamint a cég piaci magatartásában, monopolista praktikáiban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.