Szerző: Ady Krisztián

2002. december 9. 09:33

Az IBM kutatói elkészítették a világ legkisebb működő szilícium tranzisztorát

[IBM] Az IBM ma újabb technológiai áttörésről számolt be, a cég kutatóinak ugyanis sikerült elkészíteni a világ legkisebb működő szilícium tranzisztorát. Az új tranzisztor mindössze 6 nanométer méretű, így legalább tízszer kisebb a jelenleg használatos technológiákkal készült tranzisztoroknál. A Consortium of International Semiconductor Companies 2001-ben készült útiterve szerint 2016-ra a tranzisztorok méretének 9 nanométer alá kell csökkenni a jelenlegi fejlődési ütem fenntartásához. Az IBM az első cég, mely képes volt ilyen kis méretű tranzisztort előállítani.

HIRDETÉS

[IBM] Az IBM ma újabb technológiai áttörésről számolt be, a cég kutatóinak ugyanis sikerült elkészíteni a világ legkisebb működő szilícium tranzisztorát. Az új tranzisztor mindössze 6 nanométer méretű, így legalább tízszer kisebb a jelenleg használatos technológiákkal készült tranzisztoroknál. A "Consortium of International Semiconductor Companies" 2001-ben készült útiterve szerint 2016-ra a tranzisztorok méretének 9 nanométer alá kell csökkenni a jelenlegi fejlődési ütem fenntartásához. Az IBM az első cég, mely képes volt ilyen kis méretű tranzisztort előállítani.

"Ilyen apró tranzisztorokból legalább százszor több helyezhető el egy chipen, mint jelenleg lehetséges" -- mondta Dr. Randy Isaac, az IBM kutatórészlegének alelnöke. A tranzisztorok méretének csökkentése, a kapuhossz rövidülése növeli a teljesítményt, a chipek sebességét, miközben csökkenti a gyártási költségeket és az energiafogyasztást.

Ez az áttörés is demonstrálja, hogy a molekuláris szintre csökkentett, alapvető, "hagyományos" elveken alapuló tranzisztor is működőképes lehet. Az IBM eredményeinek köszönhetően új, nagy sűrűségű szilícium alapú eszközök és struktúrák készíthetők, fejleszthetők ki.

A méret csökkentését az IBM kutatói által használt, rendkívül vékony szilíciumréteg tette lehetővé. A silicon-on-isulator (SOI) technológia segítségével szilíciumostyákon létrehozott réteg csupán 4-8 nanométer vékony, s megfelelő jellemzőkkel rendelkezik a működőképes, 6 nm méretű tranzisztor létrehozásához. A világrekorder trenzisztorokat 248 nanométeres hullámhosszú litográfiai berendezéssel készítették el.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.