Szerző: Vörös Péter

2002. december 9. 15:05

A PC-kben használt félvezetők forgalma 8,9 százalékkal emelkedik jövőre

[Bloomberg] Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2003-ban a PC-kben használt félvezetők forgalma 8,9 százalékkal fog nőni, miután a vállalatok az év második felében várhatóan emelni fogják berendezés-vásárlásaikat.

[Bloomberg] Az IDC piackutató cég előrejelzései szerint 2003-ban a PC-kben használt félvezetők forgalma 8,9 százalékkal fog nőni, miután a vállalatok az év második felében várhatóan emelni fogják berendezés-vásárlásaikat.

Shane Rau, az IDC elemzője elmondta, hogy a PC-kben használt chipek forgalma az idei 36,2 milliárd dollárról 39,4 milliárd dollárra fog emelkedni. Az asztali PC-kben használt félvezetők eladásai 8,2 százalékkal 30,2 milliárd dollárra fognak nőni, míg a hordozható számítógépekben használt chipek piaca 11,1 százalékkal 9,2 milliárd dollárra fog emelkedni.

Bár a katasztrofális, 35,5 százalékos 2001-es visszaesés és 2002-es szinten maradás után előrelépés várható jövőre, Rau mégis óvatos maradt. "Dacára annak, hogy 2003-ban emelkedés várható, a piac fellendülése nem indul el az év második feléig, és a piac nagy mértékben függ az IT kiadások beindulásától és az egészséges lecserélési ciklus elindulásától."

Az IDC előrejelzése követi az Intel negyedik negyedéves forgalmi előrejelzésének 100 millió dolláros emelését, amelyet a világ legnagyobb félvezetőgyártója azzal indokolt, hogy nő a processzorok kereslete Ázsiában.

Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy az Intel negyedik negyedéves forgalma 6,8-7 milliárd dollár között lesz. Októberben a cég 6,5-6,9 milliárd dolláros forgalomra számított.

Az IDC becslései szerint a mikroprocesszor-eladások jövőre 8,5 százalékkal emelkednek. "A Banias kódnevű új Intel mobil mikroprocesszor-architektúra kulcsfontosságú lesz jövőre, mind a penetráció szempontjából, mind a piaci növekedésre kifejtett hatást illetően" -- mondta Rau.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról