Szerző: Barna József

2002. december 6. 17:09

Jövőre várható ATI chipkészletek

Noha a kanadai ATI Technologies eddig csupán mérsékelt sikereket könyvelhetett el az alaplapi chipkészletek piacán, az x-bit labs információi szerint a vállalat jövőre számos új terméket dob piacra.

HIRDETÉS

Noha a kanadai ATI Technologies eddig csupán mérsékelt sikereket könyvelhetett el az alaplapi chipkészletek piacán, az x-bit labs információi szerint a vállalat jövőre számos új terméket dob piacra.

Intel Pentium 4 processzorokhoz a cég három új lapkakészletet készít. Az RS250 a jelenleg is hozzáférhető IGP340 módosított változata. Újdonsága, hogy támogatja a DDR333 szabványnak megfelelő memóriamodulokat és az 533 MHz-es rendszerbuszt. Megjelenése 2003 első negyedévében esedékes.

Versenyképesebb azonban az RS300 kódnevű termék, amelyik már képes kezelni a Hyper-Threading technológiával felvértezett Pentium 4 processzorokat, támogatja a 800 MHz-es rendszerbuszt, és kétcsatornás DDR333/DDR400 memóriavezérlővel rendelkezik. A chip integrált grafikus magot is tartalmaz, amely a Radeon 9000 alapjaira épül, s így teljes értékű DirectX 8.1-támogatást nyújt. Állítólag az ATI tervei között szerepel e lapka egycsatornás memóriavezérlővel rendelkező változata, az RS300VE. E termékek hivatalos bejelentése a jövő év első félévében várható.

Az ATI továbbá AMD Athlon 64 processzorokhoz is tervez lapkakészleteket. Az RS380 kódnevű chip egy Hammer processzorokhoz szánt AGP tunnel, amelyik integrált Radeon 9000 grafikus vezérlővel rendelkezik. Különlegessége, hogy önálló, 64 bites memóriavezérlő gondoskodik a grafikus memória kezeléséről. Az RX380 az előbbi chip integrált grafikus mag nélküli változata.

A Pentium 4-es north bridge chipekhez készül az SB300C kódnevű south bridge, amely az ATA-133 perifériák kezelése mellett megbirkózik Serial ATA eszközökkel is, és integrált hálózati, USB 2.0- és audiovezérlővel rendelkezik. Az AMD platformhoz szánt SB380 is hasonló képességeket mondhat magáénak, de HyperTransport buszon kapcsolódik a north bridge chiphez.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:58

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.