Szerző: Barna József

2002. december 6. 15:12

Az IBM 2,1 milliárd dollárért felvásárolja a Rational Software-t

Az IBM ma bejelentette, hogy felvásárolja az üzleti alkalmazások és egyéb szoftverek készítéséhez használt, nyílt ipari szabványokon alapuló fejlesztői eszközöket forgalmazó Rational Software -t. Az IBM 2,1 milliárd dollár készpénzt fizet a vállalatért.

Az IBM ma bejelentette, hogy felvásárolja az üzleti alkalmazások és egyéb szoftverek készítéséhez használt, nyílt ipari szabványokon alapuló fejlesztői eszközöket forgalmazó Rational Software-t. Az IBM 2,1 milliárd dollár készpénzt fizet a vállalatért.

Az IBM történetében a Rational-ügylet a legnagyobb értékű akvizíció a Lotus Notes 1995-ös felvásárlása óta. A két fél megállapodása értelmében az IBM -- az aktuális árfolyamnál 28 százalékkal többet -- 10,50 dollárt fizet minden egyes Rational-részvényért, így az ügylet összértéke megközelítőleg 2,1 milliárd dollárra rúg. A várakozások szerint -- amennyiben a részvényesek és a hatóságok egyaránt jóváhagyják -- a felvásárlás 2003 első negyedévében zárul le.

A cupertinoi (Kalifornia) központú Rational jelenleg 3400 alkalmazottat foglalkoztat és a világ 89 országában vannak ügyfelei. A cég becslései szerint termékeit több mint 600 000 szoftverfejlesztő használja világszerte. A két vállalat megegyezésének értelmében az IBM átveszi a Rational alkalmazottait, és a céget az IBM Software Groupba integrálja -- a WebSphere, a Lotus, a Tivoli és a DB2 mellett -- ötödik önálló üzletágként.

A Rational-akvizíció újabb jele annak, hogy az IBM csökkenteni kívánja függését a bizonytalan hardverüzletágtól. Amint az ismert, a vállalat idén nyáron jelentette be, hogy 2,05 milliárd dollárért eladja régóta veszteséges merevlemez-gyártó üzletágát a japán Hitachinak. Később pedig a cég egy 3,5 milliárd dolláros ügylet keretében megvásárolta a PricewaterhouseCoopers tanácsadó üzletágát.

A hír hatására ma a hivatalos kereskedés megnyitása előtt a Rational értékpapírjainak árfolyama 10,35 dollárra emelkedett a tegnapi 8,17 dolláros záróértékről.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 26. 22:30

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!