Szerző: Ady Krisztián

2002. december 6. 09:36

Csalódást okoznak a Trident XP4 grafikus chip előzetes teszteredményei

[ExtremeTech] Szomorú konklúziót kell levonnunk sajnos az ExtremeTech weboldalán megjelent előzetes tesztből: a Trident XP4 chipekre épülő kártyák siralmasnak nevezhető teljesítményre képesek csupán, s ha a végleges kártyák is ilyen teljesítményre lesznek képesek, piacra sem érdemes dobni őket.

[ExtremeTech] Szomorú konklúziót kell levonnunk sajnos az ExtremeTech weboldalán megjelent előzetes tesztből: a Trident XP4 chipekre épülő kártyák siralmasnak nevezhető teljesítményre képesek csupán, s ha a végleges kártyák is ilyen teljesítményre lesznek képesek, piacra sem érdemes dobni őket.

Az olcsó DirectX 9 kompatbilis videokártyák megjelenését lehetővé tévő Trident XP4 chipek nagy feltűnést keltettek bejelentésükkor, az eredményeket látva azonban elmondhatjuk, mindez csupán szép álom maradt. Ez a teljesítmény még a belépő szinthez is kevés, pedig mint Le T. Nguyen, a Trident marketingalelnöke mondta, "...mi a jelenleg csúcskategóriás teljesítmény 70%-át kínáljuk ezek árának negyedéért...". Mindebből a negyed lett igaz, de ez is inkább a sebességre jellemző.

Az igazsághoz hozzátartozik, s nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az ExtremeTech csapata által tesztelt kártya és meghajtóprogramok bétásak voltak, a teszteket pedig -- a meghajtóprogram hiányosságai miatt -- 1600x1200-as felbontásban futtatták le, ami azért egy "belépő szintű" kártyánál talán kicsit túlzó elvárás lehet.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Trident XP4 a tajvani UMC üzemeiben készül 0,13 mikronos csíkszélességgel. A grafikus processzor eredetileg három változatban hozzáférhető: a T3 300 MHz-es magsebességgel fut és maximum 256 Mbyte, 700 MHz-es DDR memóriát támogat. A T2 250 MHz-es mag- és memóriasebességgel üzemel, és maximálisan 64 Mbyte memóriát támogat, míg a T1 sebessége megegyezik a T2-ével, de csupán 64 bites memóriabuszt használ. Úgy tűnik azonban, hogy a gyártók a két gyorsabb GPU mellett tették le a voksukat.

Az XP4 chip tulajdonságai közül a következőket érdemes kiemelni: a Trident BrightPixel névre keresztelt renderelő technológiája programozható vertex és pixel shader egységet takar. Mindezt 4 pixel pipeline-nal, aminek köszönhetően a chip maximális fill rate-je 1,2 Gpixel/s, míg -- minthogy egyetlen ciklusban 32, pipeline-onként 8 textúra (sic!) megjelenítésére képes -- texel fill rate-je eléri a 9,6 Gtexel/s értéket.

A 128 Mbyte memóriával szerelt XP4 T3 chipes videokártyák ára 99 dollár, míg a 64 Mbyte memóriával ellátott XP4 T2 chipes kártyáké 79 dollár körül várható. A vállalat tájékoztatása szerint az első termékek december elején kerülnek piacra a Chaintech, a Hightech Information Systems, a Jaton Corporation és a Jetway kínálatában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról