Szerző: roberto

2002. december 5. 23:01

Dan Kusnetzky, az IDC elemzője a Windows és Linux rendszerek TCO-vizsgálatáról

[LinuxPlanet] A Linuxplanet

[LinuxPlanet] A Linuxplanet hasábjain egy Enterprise Linux Forumon történt beszélgetés összefoglalója olvasható, a lap munkatársa Dan Kusnetzkyvel, az IDC piackutató egyik linuxos szakemberével beszélgetett, aki közreműködött az ominózus TCO-vizsgálatban (Total Cost of Ownership, teljes birtoklási költség). A felmérés eredményéről és fogadtatásáról korábbi híreinkben számoltunk be.

A szövegből kiderül, hogy Kusnetzky maga is meglepődött a felmérés végeredményén, mert arra számított, hogy a Windows 2000-alapú rendszerek fenntartása jóval olcsóbb lesz a linuxos rendszerekénél, ugyanis az évek során megfigyelték, hogy egy központilag fejlesztett termék TCO-ja jelentősen alacsonyabb a decentralizáltan fejlesztett termékek TCO-jánál.

Az, hogy a Microsoft által választott öt területből négy esetében csupán 11-22 százalékkal volt jobb a Windows, míg egy területen (webkiszolgáló) 6 százalékkal alulmaradt, Kusnetzky szerint azt jelzi, hogy a Linuxot fejlesztő közösség jó munkát végzett az eszközök egymással való integrálása során. Erről, és számos más, a felméréssel kapcsolatos dologról olvashatunk a linuxplanet.com-on, fórumunkban pedig önálló téma nyílt az esettel foglalkozó első hír megjelenése után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról