Szerző: Barna József

2002. december 5. 19:22

Bizakodó az Opteron processzoros szervereket fejlesztő Newisys

[Austin American Statesman] Az AMD Opteron processzoros szerverarchitektúrákat fejlesztő, két éve alapított austini Newisys optimistán tekint a jövőbe, ahogy az újdonsült cég befektetői is bizakodóak. A vállalat tegnap jelentette be, hogy a befektetők jóvoltából további 25 millió dolláros tőkéhez jutott.

[Austin American Statesman] Az AMD Opteron processzoros szerverarchitektúrákat fejlesztő, két éve alapított austini Newisys optimistán tekint a jövőbe, ahogy az újdonsült cég befektetői is bizakodóak. A vállalat tegnap jelentette be, hogy a befektetők jóvoltából további 25 millió dolláros tőkéhez jutott.

A cég elnök-vezérigazgatója, Phil Hester korábban 23 éven át az IBM alkalmazásában állt, ahol egyebek mellett a vállalat technológiai igazgatója is volt, és részt vett az RS/6000 architektúra fejlesztésében. A vállalatvezető a még csupán prototípusként létező termékek iránti érdeklődést látva meglehetősen bizakodó cége jövőjét illetően. Véleménye szerint a Newisys már 2004-ben nyereséges lesz.


Newisys 1U szerver két Opteron processzorral

Mint elmondta, óriási érdeklődés övezi a cég referenciadesignjait, és egyebek mellett tudományos laboratóriumok, energia- és szórakoztatóipari vállalatok is igényeltek már a prototípusokból. Eddig a vállalat 30 szerverprototípust szállított ki az érdeklődő cégekhez és technológiai partnereihez, de az Opteron jövő tavaszra tervezett piaci megjelenéséig 500-1000 darab szerver leszállításával számol. A cég továbbá már hat vállalattal kötött szerződést, míg jelenleg olyan nagyágyúkkal tárgyal, mint az IBM, a Hewlett-Packard, a Dell, a Sun, a Fujitsu Siemens és az NEC.

A Newisys először az idei LinuxWorld kiállításon mutatta be 1U méretű rackszerver-designját. A készülék az AMD-8000 lapkakészletre épül, 2 darab 64 bites AMD Opteron processzort tartalmaz, és 512 Mbyte-tól egészen 16 Gbyte-ig bővíthető DDR333 szabványú memóriamodulokkal. Található továbbá benne két Gigabit Ethernet vezérlő, egy U320 SCSI-vezérlő, valamint két PCI-X bővítőhely. A rendszerfelügyeleti feladatok ellátásáról egy alaplapra integrált PowerPC processzor gondoskodik.

A prototípusok gyártását követően a Newisys szerződéses gyártókra bízná a termékek előállítását, melyeket azután a cég partnerei saját nevük alatt forgalmazhatnának, ami lehetővé tenné, hogy az Opteron processzoros szerverek piacra kerülési ideje jelentős mértékben lerövidüljön.

Amint az ismert, a maximálisan nyolcprocesszoros rendszerekben használható Opteron három 16 bites HyperTransport interfésszel, valamint kétcsatornás, 72 bites memóriavezérlővel rendelkezik, és legfeljebb 8 Gbyte DDR200/266/333 szabványú memóriát támogat processzoronként. A processzor 128 kbyte elsőszintű (64 kbyte utasítás- és 64 kbyte adatcache) és 1 vagy 2 Mbyte méretű másodszintű gyorsítótárral kerül forgalomba, és 940 tűs mPGA tokozást kap. Az Opteron processzor előreláthatólag 2003 első félévében jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról