Szerző: roberto

2002. december 4. 21:45

A Windows olcsóbb, mint a Linux -- további részletek

[LWN, eWeek, The Register, ZDNet] Mivel szerkesztőségünk

[LWN, eWeek, The Register, ZDNet] Mivel szerkesztőségünk rengeteg e-mailt kapott tegnapi hírünkkel kapcsolatban, úgy éreztük, hogy érdemes továbbra is figyelemmel kísérnünk a Windows, illetve a Linux rendszerek teljes birtoklási költségei (TCO, Total Cost of Ownership) körül kialakult vitát. Amint arról már beszámoltunk, tegnap nyilvánosság elé került egy, a Microsoft által megrendelt és szponzorált, és az IDC (International Data Corp.) által végzett felmérés eredménye, amely szerint a Windows 2000-es rendszerek fenntartása, üzemeltetése öt éves intervallumot tekintve 11-22 százalékkal olcsóbb a hasonló linuxos megoldásoknál, bizonyos feladatok esetében.

Ez tehát a felmérés végeredménye, amelynek részleteiről, módszertanáról keveset lehet tudni, ugyanis eddig sem a Microsoft, sem az IDC nem hozta nyilvánosságra a felmérés tejles anyagát. Lapértesülések szerint a Microsoft csak azt az alapvető infrastruktúrát határozta meg, amire vonatkozóan a felmérést kérte, és a módszertant teljesen rábízta a piackutató cégre.

Az eredmény nyilvánosságra hozatalának időzítése tökéletes volt, a legnagyobb linuxos cégek vezetői ugyanis a kétnapos bostoni Enterprise Linux Forumon vannak. Tegnap az eWeek arról számolt be, hogy a rendezvény miatt képtelenek voltak elérni a nagyobb cégek vezetőit, így csaknem egy napot késtek az első reakciók.

Mark de Visser, a Red Hat alelnöke -- szintén az eWeeknek -- elmondta, hogy szerinte az eredmények nagyjából jók lehetnek, hasonló felmérést végeztettek ők is tavaly az IDC-vel, amelyben a kereskedelmi UNIX rendszerek és Red Hat Linux TCO-ját hasonlították össze, akkor a Red Hat Linux bizonyul olcsóbbnak.

Visser azonban kiemelte, hogy a Microsoft számára előnyös adatok tavalyi állapotokat tükröznek, a kutatásokat 2001 nyarán végezte az IDC, pedig azóta a Red Hat rengeteget tett ezen a téren (Visser itt valószínűleg a csoportos szerveradminisztrációt lehetővé tévő Red Hat Network szolgáltatásokra gondolt). Az alelnök arra is rámutatott, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy milyen linuxos megoldásokat milyen Windows 2000-es termékekkel vetettek össze, és arra, hogy eredményeket megkérdőjelezheti a Microsoft nemrég bevezett új mennyiségi licencelési programja is, amely sokak szerint jelentősen megdrágította a Microsoft szoftvereit.

Több kritika is érte a szoftverek esetében szokatlanul hosszú, öt évre kiterjedő vizsgálati időt, az ilyen felmérésekben általában három évvel szoktak számolni, nyilvánvaló, hogy minél tágabb időintervallumot vizsgálunk, annál kevésbé számítanak beszerzési költségek, így a hosszabb idő a Microsoft termékei számára kedvezőbb. (A felmérésben a beszerzési költségek csupán a TCO 10 százalékát jelentették).

A ZDnet Australia az eset kapcsán arra világít rá, hogy nincs univerzális módszer a TCO kiszámítására, mert az mindig egyedi, testreszabott, és a körülményektől erősen függ. A The Register pedig egy másik, a vállalati Linux rendszerek TCO-ját vizsgáló tanulmányra hivatkozik, amelyet az IBM készíttetett a Robert Frances Grouppal. Az a vizsgálat a Linux rendszerek TCO-ját tünteti fel (és nem csupán 11-22 százalékkal) előnyösebbnek.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról