Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. december 3. 14:48

A vezetékes telefonhívások több mint harmadát modemes internetezők kezdeményezik

A modemes internetezők adták a vezetékes távbeszélő forgalom több mint egyharmadát 2002 második negyedévében -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) monitoring jelentéséből. Ez megegyezik az év első negyedévének arányaival, ám míg az április és június közé eső hónapokban az átlagos internethívások hossza 10 százalékkal -- 18,7-ről 20,6 percre -- nőtt - összességében az internetforgalom mintegy 7 százalékkal csökkent.

[HWSW] A modemes internetezők adták a vezetékes távbeszélő forgalom több mint egyharmadát 2002 második negyedévében -- derül ki a Hírközlési Felügyelet (HÍF) monitoring jelentéséből. Ez megegyezik az év első negyedévének arányaival, ám míg az április és június közé eső hónapokban az átlagos internethívások hossza 10 százalékkal -- 18,7-ről 20,6 percre -- nőtt - összességében az internetforgalom mintegy 7 százalékkal csökkent.

Ezzel az adattal szinkronban van az a megállapítás, hogy a helyi hívások forgalma 15 százalékkal esett vissza az előző negyedévihez képest, ám a forgalom fele (49 százaléka) változatlanul internethívásoknak köszönhető.

Ami nem változott az előző negyedévhez képest: az internethívások valamivel több mint 50 százalékát kezdeményezték egyéni fővonalról, ám a forgalom több mint kétharmadát bonyolították magánszemélyek. Ez azt jelenti, hogy a modemes internetkapcsolattal rendelkező vállalkozások rövidebb ideig kapcsolódnak a világhálóra, mint az egyéni előfizetők. A magánszemlyek hívásonként átlagosan 27, az üzleti előfizetők 13 percet töltöttek az interneten.

A vezetékes telefonpiacról készült negyedéves összesítésből kiderül, hogy az előfizetések száma folyamatosan csökken: 2000 IV. negyedévében 3 798 000 bekapcsolt fővonal volt az országban, míg 2002 II. negyedévére már csak 3 717 000 állomást tartottak nyilván a távközlési szolgáltatók.

A vezetékes piac tortájából kihasított szeletek nagysága nem változott: a Matávé a fővonalak 79 százaléka, a Vivendi 12, a Hungarotel 5, a Monortel és a szintén Matáv érdekeltségű Emitel pedig a piac 2-2 százalékát tudhatja magáénak.

Mint emlékezetes, a Matáv 2002. július 1-jével szüntette meg két népszerű kedvezményét, mely korábban a modemes internetezők költségeit tette elviselhetővé. Az augusztus 1-től bevezetett államilag támogatott telefonos díjcsomagok a korábbi kedvezménnyel interneten tölthető időnek csak 10 százalékát biztosították. A Matáv csomagok megszűnésének sz internetezésre gyakorolt hatásai így első ízben a 2002. III. negyedévi monitoring jelentésében lesznek megfigyelhetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról