Szerző: roberto

2002. december 3. 12:30

A GNOME 2 a Solaris 10-ben fogja felváltani a CDE grafikus környezetet

Bár a GNOME grafikus munkakörnyezet második

Bár a GNOME grafikus munkakörnyezet második verziója már csaknem fél éve megjelent, a 2.0.3-as kiadás pedig épp az elmúlt héten jött ki, és a felület valóban rendkívül látványos, a szoftvercégek mégis úgy tűnik, hogy csak vonakodva váltanak az új környezetre, míg a KDE újabb verziói szinte azonnal alapértelmezett felületté válnak az elsősorban KDE-t támogató rendszerekben. Ez alól talán csak a magyar fejlesztésű UHU Linux, illetve a GNOME Projekt régi pártfogója, a Red Hat a kivétel.

A GNOME Desktopra és az azt kiegészítő alkalmazásokra specializálódott Ximian Inc. például még mindig nem adta ki a GNOME 2-re épülő Ximian Desktopot, és a GNOME másik neves támogatója, a Sun Microsystems sem eszi olyan forrón a kását.

A OSNews oldalain ma jelent meg egy rövid beszélgetés Sun Microsystems műszaki vezérigazgatójával, John Fowlerrel, aki elmondta, hogy a GNOME 2 valószínűleg a Solaris 10-ben fogja felváltani a CDE-t (Common Desktop Environment), az operációs rendszer első bétája valamikor 2003-ban várható. Fowler ugyanakkor kiemelte, hogy a Solaris nem az otthoni felhasználókat veszi célba, és a Red Hat Linux 8-ra épülő Sun Linux sem az otthoni felhasználóknak készül, ezeket a termékeket kifejezetten vállalati felhasználóknak szánták, nem kívánják követni a Microsoftot a desktop piacra.

A beszélgetésben többek közt szó esik még a SunONE, a Java és a Microsoft .NET küzdelméről, a teljes szöveg a www.osnews.com-on olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról