Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 3. 15:35

A Windows olcsóbb, mint a Linux

Az International Data Corp. piackutató cég által tegnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a Windows 2000 operációs rendszert használó vállalatok sokkal kevesebbet költenek egyes feladatok elvégzésére, mint azok a cégek, amelyek Linuxot használnak.

HIRDETÉS

Az International Data Corp. piackutató cég által tegnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a Windows 2000 operációs rendszert használó vállalatok sokkal kevesebbet költenek egyes feladatok elvégzésére, mint azok a cégek, amelyek Linuxot használnak.

A Microsoft megbízásából készített tanulmány keretében 104 közepes és nagyvállalati informatikai vezetőt kérdeztek meg, és a felmérés eredménye azt mutatja, hogy a Windows 2000 Server operációs rendszer teljes birtoklási költségei (total cost of ownership, TCO) alacsonyabbak, mint a Linuxé.

"A Linux több törődést, gondoskodást igényel. Ezt mutatják az eredmények" -- mondta Al Gillen, az IDC elemzője. "Egy linuxos környezet karbantartásához és üzemeltetéséhez szükséges munkaerő drágább, mint egy hasonló windowsos rendszeré." Az IDC szerint egy öt éves periódus alatt a vizsgált öt IT feladat közül négyben a Windows 2000 rendszerek teljes birtoklási költsége alacsonyabb, mint a Linuxé. Ez a négy feladat a hálózati infrastruktúra, a nyomtatószerverek, a fájlszerverek és a biztonsági alkalmazások.

A felmérés szerint a vállalatok Windows 2000 esetében 11-22 százalékkal kevesebbet költenek, mint azok, amelyek Linuxot használnak. Az IDC tanulmányának tanúsága szerint a Windows 2000 Servert használó vállalatoknak kevesebbet kell költeni a munkaerőre, IT továbbképzésre és kiszervezett feladatokra. Ráadásul a linuxos rendszerek konfigurálása és támogatása többe kerül, mint a windowsos rendszereké, ugyanis Windowshoz sokkal fejlettebb és kiforrottabb menedzsment-eszközök jelentek meg.

Az IDC jelentésében rámutat, hogy a Linux valóban ingyen beszerezhető, illetve olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a Windowshoz, azonban a beszerzési költségek a birtoklási összköltségnek csak a 10 százalékát teszik ki egy ötéves időszak alatt. Ezzel szemben a támogatási költségek, illetve a szakembergárda munkabére a költségek 62 százalékát adják.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 13:03

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.