Szerző: Bodnár Ádám

2002. december 3. 12:25

Bíróságon csap össze a Microsoft és a Sun

A Microsoft és a Sun jogászait ma hallgatja meg Baltimore állam kerületi bíróságán Frederick Motz bíró. A Sun Microsystems még márciusban indított trösztellenes eljárást a Microsoft ellen.

A Microsoft és a Sun jogászait ma hallgatja meg Baltimore állam kerületi bíróságán Frederick Motz bíró. A Sun Microsystems még márciusban indított trösztellenes eljárást a Microsoft ellen.

A kaliforniai vállalat azt szeretné elérni, hogy a bíróság kötelezze a Microsoftot arra, hogy építse be a Windows XP operációs rendszerbe a Java alkalmazások futtatására szolgáló környezetet. A cég ezen felül mintegy 1 milliárd dollár kártérítést is követel, állítása szerint ugyanis a Microsoft szándékosan megakadályozta a Java platform elterjedését.

A Microsoft eredetileg kihagyta a Windows XP operációs rendszerből a Java virtuális gépet és eltávolította weboldaláról a frissítést. Később a cég bejelentette, hogy egy javítócsomag keretében bekerül a Windows XP-be a Java alkalmazásokhoz szükséges futtatási környezet, azonban csak 2004-ig. A redmondi vállalat szerint azért volt szüksége a Java környezet eltávolítására, mert egy, a Sun által indított másik per kapcsán jogi problémák merültek fel ezzel kapcsolatban.

A Microsoft szóvivője, Jim Desler elmondta, hogy a redmondi cég ellen indított antitröszt-eljárásban résztvevő kilenc felperes állam által javasolt megállapodás-tervezetben szerepelt, hogy a Microsoftnak kötelező Java futtatási környezetet biztosítani az operációs rendszerében, azonban Colleen Kollar-Kotelly bírónő ezt az igényt elutasította.

"A Java technológia széles körben használatos és a Java fogyasztói elfogadottságának bármilyen hiánya a Sun saját tévedéseinek tudható be, nem a Microsoft ténykedéseinek" -- mondta Desler. A Sun 71 oldalas panasza 12 különböző keresetet tartalmaz, beleértve a PC operációs rendszerek, a webböngészők, valamint a szövegszerkesztők és más irodai programok piacainak illegális monopolizálását. Szó esik ezenkívül a szövetségi copyright és állami versenyellenes törvények megszegéséről is.

A per annyiban szélesebb a korábbiakhoz képest, hogy kiterjed a Microsoft .Net stratégiájára is, amelynek fő célja az, hogy az Internetet olyan szolgáltatásokra használják fel PC-ken, TV-ken és mobiltelefonokon keresztül, mint pl. a banki, orvosi szolgáltatások. A Sun beadvány szerint a Microsoft arra használja illegálisan fenntartott monopóliumát, hogy saját szoftver platformja, a .Net számára növelje a piaci részesedést. A .Net kezdeményezés körül építi fel a Microsoft szinte a teljes termékkínálatát, a .Net maga pedig vetélytársa a "Sun One" tervnek.

A ma kezdődő meghallgatások során a Sun három tanút vonultat fel: Rich Green alelnököt, Rick Rosst, a Java-részleg alapítóját, valamint Dennis Carlton közgazdászt. A Microsoft négy tanút idéztetett be, ezek között van Chris Jones, a vállalat Windows-részlegének alelnöke, Andrew Laymen, az XML részleg elnöke, Sanjay Parthasarathy, a platform-stratégia részleg alelnöke, és Kevin Murphy közgazdász.

Mindenképpen figyelemre méltó, hogy a Sun által indított per nem az egyetlen, amely Motz bíró hatáskörébe tartozik, ugyanis szintén ő dönt az AOL-Netscape, a Be, a Burst.com által indított eljárásokban, valamint egy felhasználók által kezdeményezett csoportos perben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról