Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 28. 13:57

IT kánaán: IP-telefon, kábeltévé és szélessávú internet a főváros X. kerületében

A Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. mintegy 3000 lakásban tette elérhetővé a szélessávú internetet és a kábeltévét. A beruházás összvolumene meghaladta a 200 millió forintot.

HIRDETÉS

[HWSW] A Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet, az Euronet Rt. és a TvNetWork Rt. mintegy 3000 lakásban tette elérhetővé a szélessávú internetet és a kábeltévét. A beruházás összvolumene meghaladta a 200 millió forintot.

Az internetszolgáltatás független a telefon- és a kábeltévéhálózattól, így nem terheli telefonpercdíj, nincs időkorlát, vagy hűségnyilatkozat. A kábeltévé új hálózata a korábbi elavult soros rendszert váltotta fel, és többféle előfizetői csomag kialakítását teszi lehetővé.

A Kőbánya-Újhegyi Lakásszövetkezet és a TvNetWork 2001. közepén kezdett egy olyan megoldás kialakításáról gondolkozni, amely biztosítja a lakótelep kábeltévé- és internetszolgáltatását; céljuk egy olcsón megvalósítható, könnyen üzemeltethető hálózat létrehozása volt. A munkába -- korábbi nagyobb volumenű infrastruktúrális és kommunikációs rendszerek kiépítésében szerzett tapasztalatai miatt -- az Euronet Rt.-t vonták be.

A lakótelepen egyidőben, párhuzamosan, ám egymástól műszakilag függetlenül két hálózat épült ki: az egyik a korábbi elavult, soros felépítésű kábeltévét felváltó új, csillagpontos hálózat, a másik a szélessávú, Ethernet-alapú internethálózat.

A lakótelepet egy, a Rákos-patak mentén lefektetett 100 Mbit/sec kapacitású optikai kábel köti össze a XIII. kerületben lévõ budapesti adatkicserélő központtal (BIX). A teljes beruházás mintegy 200 millió forint értékű volt, ebből a kábeltévés és az internetes hálózat kiépítése külön-külön 40 millió forintot tett ki.

A TvNetWork IP-telefon szolgáltatásával hálózaton belül ingyen, mobiltelefonra a vezetékes szolgáltató díjánál olcsóbban, külföldre pedig nagyon kedvező percdíjjal lehet telefonálni. A VOIP szolgáltatás havidíja 1700 forint, egy percnyi -- például amerikába irányuló -- hívás ára pedig 19 forint. Az internetelőfizetés havidíja a piaci árakhoz hasonlóan 10 000 forint.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 01:14

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.