Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 28. 08:46

Kábeles internet: muszáj fizetni a tévéműsorért is?

A közelmúltban született versenyhivatali határozat elmarasztalta a MatávKábelTV Kft.-t és a szegedi Tiszanet internetszolgáltatót korábbi gyakorlatuk miatt, mivel a Tiszanet internetszolgáltatásához 2000 áprilisa óta kötelező jelleggel elő kellett fizetni a Matávkábel jogelődjének, a Szegedi Kábeltelevízió Rt.-nek egy kábeltelevíziós csomagjára is.

[HWSW] A közelmúltban született versenyhivatali határozat elmarasztalta a MatávKábelTV Kft.-t és a szegedi Tiszanet internetszolgáltatót korábbi gyakorlatuk miatt, mivel a Tiszanet internetszolgáltatásához 2000 áprilisa óta kötelező jelleggel elő kellett fizetni a Matávkábel jogelődjének, a Szegedi Kábeltelevízió Rt.-nek egy kábeltelevíziós csomagjára is.

A Budapest III. kerületében, MatávKábelTV hálózatán szolgáltató Kis-Astrasat Kft. hasonló gyakorlatot folytat: az Axelero kábeles internetszolgáltatásának igénybevételéhez előírja az egyik kábeltévés csomag előfizetését. A HWSW munkatársának érdeklődésére a kábeltévés szolgáltató ügyfélszolgálatán megerősítették: ha már van internetelőfizetés, a kábeltévés műsorcsomagot nem lehet lemondani, ha ehhez mégis ragaszkodik az ügyfél, akkor el kell búcsúznia az internettől is: a kettő tehát nem választható el egymástól.

A kábeltévé-szolgáltatóknak feltett körkérdésünkből kiderül, hogy többféle gyakorlat is létezik: a UPC Magyarország Kft. nem ragaszkodik semmilyen jogviszony fenntartásához; ha az internetszolgáltató nem a UPC (ez lehet például a TVNET, vagy vidéken a Datatrans), a kábeltévé-előfizetést le lehet mondani, ami a UPC-vel való szerződés felmondását jelenti, ez azonban nem befolyásolja a kábeltévés internet használatát.

Ettől kissé eltér a MatávKábelTV gyakorlata: itt az axelerós internetelőfizetésnek feltétele, hogy a MatávKábelTV-vel valamilyen jogviszony fennálljon, ez azonban nem kerül pénzbe, tehát nem kell semmilyen díjcsomagra előfizetni (értelemszerűen az internetezéshez szükséges hálózat kiépítéséért egyszer fizetni kell, ám utána nincs havidíja a jogviszonynak).

Pápai Béla, a Kis-Astrasat Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az internetelőfizetéshez valóban szükséges a céggel való jogviszony fenntartása. A Kis-Astrasat nem írja elő, hogy melyik programcsomagot fizesse elő az ügyfél, sőt, akár kérheti azt is, hogy szüneteltessék a szolgáltatást, ám ennek ára van: a kikapcsolás (mely nem érinti az internet-hozzáférést, csak a kábeltévére vonatkozik) 4 000, az esetleges későbbi visszakapcsolás 5 000 forintos egyszeri díja mellett 500 forint a szolgáltatás szüneteltetésének havi összege.

Ennek kissé ellentmond a szolgáltató területén élő előfizetők visszajelzése, akik szerint a Kis-Astrasat ügyfélszolgálatán a 2-es programcsomagra való előfizetést forszírozzák, ez a feltétele az kábeles internetnek.

Az ügyvezető elmondta, hogy a korábbi versenyhivatali határozatot nem ismeri, de valószínűleg nem a szolgáltató és az ügyfél közti jogviszony fenntartása miatt marasztalták el a vállalkozásokat, hanem az árukapcsolás, azaz a kötelezően előfizetendő díjcsomag miatt.

Mint Pápai Béla kifejtette: alig néhány hónapja működik a területükön az Axelero internetszolgáltatása, így még nem volt arra precedens, hogy valamelyik ügyfél reklamált volna a kábeltévé díja miatt. Való igaz, a háztartások nagy többségében van televízió-, s van kábeltévé-előfizetés is, így ez többnyire nem jelent problémát: az elégedetlen ügyfelek az előírt programcsomag miatt tiltakoznak: a gyakorlatot árukapcsolásként ítélik meg.

Pápai ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy a szüneteltetésért díjat számítsanak fel -- mint mondta, ez jogukban is áll --, ám hozzátette: egyáltalán nem zárkóznak el azelől, hogy kifejezetten az internetelőfizetők részére kidolgozzanak egy méltányosabb konstrukciót, ha azok semmiképp nem akarnak kábeltévét. Ezt a Kis-Astrasat hajlandó a vállalkozási feltételekbe is beépíteni, ám ez hosszabb folyamat, hiszen az ávf-módosítást jóvá kell hagyatni a Hírközlési Felügyelettel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról