Szerző: Vörös Péter

2000. május 5. 09:02

Az Alcatel újra nyereséges

A párizsi központú multinacionális cég első negyedéves nettó profitja 258 millió euró volt, szemben a tavalyi hasonló időszak 18 millió eurós veszteségével; míg a forgalom 42%-kal, 6,1 milliárd euróra nőtt. A jó eredmények mögött fontos szerepe volt az Internettel kapcsolatos termékek iránti erős keresletnek.
Az Alcatel 1998 szeptembere óta 9 milliárd $-t költött különféle cégek felvásárlására a rendkívül gyorsan fejlődő adathálózat (data networking) ill. Internet hozzáférés piacon. Idén a cég 30%-os forgalomnövekedésre számít a telekommunikációs termékek értékesítésénél.
Az Alcatel azt tervezi, hogy az évi 4 milliárd eurós forgalmat jelentő kábel ill. alkatrész üzletágat önállósítják és bevezetik a tőzsdére is - ettől a lépéstől azt remélik, hogy a "profiltisztítás" eredményeként még jobban tudnak majd versenyezni az Ericsson-nal és a Lucent Technologies-zel a jövőben. Az év vége felé induló önálló cégben valószínűleg nem fog majd részesedést megtartani az Alcatel.
Az Alcatel februárban vette meg a kanadai Newbridge Networks-öt egy (az akkori részvényárakkal számítva) 7 milliárd $-os üzlet keretében, ennek révén a cég akár a legnagyobb amerikai riválisokkal, a Lucent-tel és a Cisco-val is felveheti majd a versenyt a hang/adat/videó egyetlen hálózatban történő továbbításának terén - e piac idei forgalma piackutató cégek szerint 5,3 milliárd $ körül várható.
E héten az Alcatel bejelentette a Fujitsu-val történő '3G wireless' együttműködését mobil eszközök Web-hozzáférésével kapcsolatban, amelytől az Alcatel e piac 20 százalékának megszerzését reméli (2003-ra 13 milliárd $-os piacról van szó a cég reményei szerint).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról