Szerző: Vörös Péter

2002. november 25. 20:02

A Salomon Smith Barney csökkentette a Siebel és a PeopleSoft részvénybesorolását

[Bloomberg] Heather Bellini, a Salomon Smith Barney elemzője szerint a következő néhány negyedévben nem várható a szoftvermegrendelések emelkedése a Siebel Systems-nél és a PeopleSoft-nál.

[Bloomberg] Heather Bellini, a Salomon Smith Barney elemzője szerint a következő néhány negyedévben nem várható a szoftvermegrendelések emelkedése a Siebel Systems-nél és a PeopleSoft-nál.

Bellini ennek megfelelően mindkét részvény besorolását "átlagos"-ról "alulteljesít"-re módosította. A szakértő a PeopleSoft 2003-as licenceladási becslését 533 millió dollárról 494 millió dollárra csökkentette, míg a profitelőrejelzést részvényenként 59 centről 57 centre vitte le. A First Call által megkérdezett elemzők becslése részvényárfolyama 61 cent volt.

Az idén mindkét vállalat forgalma jelentősen csökkent a kereslet erős visszaesése miatt. A Siebel, a világ legnagyobb ügyfélszolgálati szoftvergyártója októberben közölte, hogy 1998 második negyedéve óta először veszteséggel zárta pénzügyi negyedévét. A számviteli és HR szoftvereiről ismert PeopleSoft az elmúlt hónapban bejelentette, hogy harmadik negyedéves forgalma 9,5 százalékkal esett vissza.

Bellini szerint csalódni fognak azok a befektetők, akik arra számítanak, hogy a két cég felülmúlja jelenlegi negyedévre vonatkozó forgalomelőrejelzéseit és megemeli a 2003-as becsléseket. "Nem valószínű, hogy egyszerre tapasztaljuk a vártnál erősebb negyedik negyedéves költségvetés-növekedést és a technológiai kiadások ciklikus emelkedésének kezdetét" -- mondta a pénzügyi szakember.

A Siebel részvényárfolyama pénteken 7,9 centtel (0,91 százalékkal) 8,749 dollárra emelkedett, miután már 9,9 százalékkal is lejjebb volt a nap folyamán. A cég részvényárfolyama az elmúlt egy évben 5,33-38,38 dollár között volt.

A PeopleSoft részvényárfolyama 1,04 dollárral (4,95 százalékkal) 19,99 dollárra csökkent, a tőzsdei nap alatt a részvényárfolyam elérte a 19,63 dollárt is. A vállalat részvényárfolyama az elmúlt egy évben 11,75-42,73 dollár között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról