:

Szerző: Barna József

2002. november 19. 19:15

A VIA bejelentette P4PB Ultra alaplapját

A tajvani VIA Technologies tegnap jelentette be a kifejezetten teljesítményigényes felhasználóknak szánt P4PB Ultra típusjelű alaplapját. A termék a P4PB 400-hoz hasonlóan a VIA P4X400 lapkakészletre épül, azonban annál több szolgáltatással rendelkezik.

[HWSW] A tajvani VIA Technologies tegnap jelentette be a kifejezetten teljesítményigényes felhasználóknak szánt P4PB Ultra típusjelű alaplapját. A termék a P4PB 400-hoz hasonlóan a VIA P4X400 lapkakészletre épül, azonban annál több szolgáltatással rendelkezik.

A P4PB Ultra 400 és 533 MHz-es rendszerbuszt igénylő Intel Pentium 4 processzorok fogadására képes, és a VIA közleménye szerint támogatja a Hyper-Threading technológiával felvértezett legújabb, 3,06 GHz-es változatot is. A lapon 1 8x AGP, 6 PCI és 1 CNR slot kapott helyet 3 DDR DIMM foglalat társaságában. Ez utóbbiakba maximum 3 Gbyte-nyi DDR400/333 típusú memóriamodul helyezhető. A north bridge mellett természetesen már a VT8235 south bridge található a terméken, amely támogatja az Ultra ATA-133 meghajtókat és az USB 2.0-eszközöket.

Az alaplap mindezeken túl rendelkezik egy Promise IDE RAID-verzérlővel, egy hatcsatornás C-Media hangprocesszorral és integrált hálózati vezérlővel is. Érdekesség, hogy a VT8235 lapkának és az önálló VT6202 USB-vezérlőnek köszönhetően akár tíz USB 2.0 port kezelésére is képes. A termékhez ezen túlmenően jár még egy Smart Card, Memory Stick és Secure Digital kártyákkal megbirkózni képes olvasó, valamint egy optikai és koaxális kimeneteket biztosító panel is.

Az alaplaphoz a VIA mellékeli FliteDeck nevű programcsomagját is, amely négy különálló alkalmazásból áll. A Mission Control lehetővé teszi az alapvető rendszerjellemzők (feszültségértékek, hőmérséklet és sebesség) nyomon követését. Az alkalmazás támogatja a távoli rendszerfelügyeletet is, így rendszeradminisztrátorok számára is lehetőséget ad egy-egy hálózatra csatlakoztatott számítógép felügyeletére.

A JetStream segítségével jumperek állítgatása nélkül optimalizálható a rendszer működése. Az alkalmazásban egy általánosan ajánlott "Auto Optimize" és profiknak szánt "Manual" beállítási mód között lehet választani.

A beszédes nevű FlashPort a BIOS-információk megjelenítésére, a használt BIOS-verzió lementésére, illetőleg új BIOS Windows felületen keresztüli frissítésére használható. Míg a SysProbe alkalmazás révén részletes információt kaphatunk számítógépünk hardver- és szoftverösszetevőiről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.