Szerző: Barna József

2002. november 18. 19:19

Comdex: az NVIDIA bejelentette GeForce FX grafikus processzorát

Az NVIDIA ma a Comdex szakmai kiállításon hivatalosan is fellebbentette a fátylat legújabb generációs grafikus processzoráról, a korábban csak NV30 néven emlegetett GeForce FX-ről. A vállalat azonban meglepően szűkszavú volt a termékben bemutatkozó új technológiákkal kapcsolatban.

HIRDETÉS

[HWSW] Az NVIDIA ma a Comdex szakmai kiállításon hivatalosan is fellebbentette a fátylat legújabb generációs grafikus processzoráról, a korábban csak NV30 néven emlegetett GeForce FX-ről. A vállalat azonban meglepően szűkszavú volt a termékben bemutatkozó új technológiákkal kapcsolatban.

Az új grafikus processzor 0,13 mikronos rézalapú technológiával készül a tajvani TSMC gyáraiban, körülbelül 125 millió tranzisztorból épül fel, és 500 MHz körüli sebességen üzemel. Az ATI Radeon 9700-hoz hasonlóan a GeForce FX is 8 renderelő futószalaggal és futószalagonként 1 textúrázó egységgel rendelkezik. A GPU továbbra is 128 bites memóriabuszt támogat, azonban az alkalmazott, 1 GHz-en üzemelő DDR-II memóriachipeknek köszönhetően maximális memória-sávszélessége így is elérheti a 16 Gbyte/sec-ot.

A GeForce FX lelke az úgynevezett CineFX architektúra, amely a valóságban a DirectX 9.x-gyorsításért felelős motor hangzatos neve. Természetesen az NV30 teljes DirectX 9-gyorsítást kínál, azaz támogatja a Pixel Shader 2.0, Vertex Shader 2.0 funkciókat, valamint az RGB komponensenkénti 16 és 32 bites lebegőpontos színábrázolást.

A GeForce FX két változatban készül majd: 5800 és 5800 Ultra verzióban kerül a boltokba 399 és 499 dolláros ajánlott kiskereskedelmi áron, várhatóan jövő februárban.

A GeForce FX-ről szóló részletes cikkünk ezen a linken olvasható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 19:17

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.