Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 18. 10:35

2003-ban a Xeon-alapú szerverek forgalma érték alapján is túlszárnyalja a RISC-rendszerekét

A Gartner Dataquest piackutató cég előrejelzése szerint jövőre az Intel Xeon processzoros szerverek eladásai nem csak darabszámban, hanem értékben is megelőzik a RISC-alapú rendszerekét.

A Gartner Dataquest piackutató cég előrejelzése szerint jövőre az Intel Xeon processzoros szerverek eladásai nem csak darabszámban, hanem értékben is megelőzik a RISC-alapú rendszerekét.

A kaliforniai piackutató vállalat becslései szerint jövőre az Intel Xeon-alapú rendszerek piaca 20 milliárd dollárra nő, miközben a RISC-alapú szerverek forgalma 4 százalékkal 18,1 milliárd dollárra csökken. A Xeon-alapú rendszerek az eladott gépek száma alapján már régóta piacvezetők, azonban érték szerint mindeddig lemaradtak a RISC-szerverek mögött. Jövőre ez megváltozhat.

Jeffrey Hewitt elemző szerint a RISC-alapú rendszerek forgalmát erőteljesen csökkenti a komoly árverseny, miközben az Intel-szerverek sokat profitálhatnak a Linux operációs rendszer terjedéséből. "A Linux-alapú szerverek forgalma 2003-ra meg fog kétszereződni és mintegy 4 milliárd dollárt tesz ki" -- mondta Hewitt.

A Dataquest jelentés kitér arra, hogy az Intel Itanium egyelőre sem eladott rendszerek, sem pedig forgalom tekintetében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de a 32 bites Xeon szerverek eladásai stabilan növekednek.

Az idei harmadik negyedévben az Intel Xeon-alapú szerverek eladásai 2 százalékkal növekedtek, miközben a leszállított RISC-szerverek száma 15 százalékkal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest. A Xeon-alapú szerverek piacán a Dell volt az első, a RISC-szerverek szállítói között pedig a Sun Microsystems volt a vezető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról