Szerző: Kovács Attila

2000. május 4. 22:39

Szerelembomba?

Avagy szerelem mindhalálig, mondhatnák a szerverek amik lehaltak az elmúlt napban ugyanis egy új, az Interneten terjedő vírus jelent meg amit Love Bug-ra kereszteltek (magyarul talán szerelembogárnak lehetne nevezni) és e-mail-eken keresztül terjed. Olyan helyekre sikerült a kis rosszindulatú bogárnak bejutnia, mint az FBI a Pentagon az Angol Parlament vagy a Fehér Ház, bár ez utóbbiban semmilyen gondot nem okozott ugyanis a biztonsággal foglalkozó szakemberek hamar közbeléptek. Az Angol Parlamentben két órára leállt a levelezőszerver, de mondjuk a Ford Motor Company is kapott a háló áldásából és ott a több mint százezer embert kiszolgáló levelezőszervert siekrült megállítania... A Ford szóvivője elmondta, hogy a legbiztonságosabb megoldás a vírus terjedésének a megállítására az volt, hogy ha leállítják a levelezőrendszereket és csak akkor indítják újra őket, ha már elmúlt a veszély (picit favágó módszer, dehát legalább működik). A világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójának a Vodafone AirTouch Plc-nek is le kellett állítania a levelezőrendszereit, viszont ez csak a dolgozókat érintette, a telefonszolgáltatást nem. Világszerte több nagyvállalatot érintett ez a kis gonosztevő, és sokan attól tartanak, hogy múlt évben a Melissa, most a Love Bug de meglehet, hogy a következő héten egy következő ilyen típusú gonosztevő fogja megbénítani a világ levelezőrendszereit...

A vírust egy "ILOVEYOU" tárgyú levélben kapja meg a kedves felhasználó. Ha a levelet a Microsoft Outlook Express levelezőprogrammal nyitjuk meg, akkor a vírus automatikusan továbbítja magát a levelezőprogramban tárolt levélcímekre. Amennyiben a vírus egyszer bejutott a gépre, akkor nem csak a gépen található fájlokat tudja megsemmisíteni, hanem a hálózaton lévő fájlokat is, amit a felhasználó gépéről el lehet érni. A vírus különböző zene (.mp3, .mp2) és képfájlokat (.jpg, .jpeg) illetve más, JavaScript, StyleSheet formátumú fájlokat (.js .jse .css .wsh .sct .hta) is letörlöl a felhasználó gépéről és a hozzá csatalkoztatott számítógépekről.

Kedves olvasóink! Akárhonnan is kapnak (bármelyik ismerősüktől, esetleg ismeretlen embertől) ILOVEYOU című levelet, azt ne nyissák meg, mivel ezzel nem csak a saját gépükön lévő fájlok épségét veszélyeztetik!

Legfontosabb vírusírtó-programok honlapja:

Az FBI már megkezdte a nyomozást a vírus eredete után. [Yahoo]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról