:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 14. 16:26

A fogyasztók nem igénylik a Tablet PC-k különleges szolgáltatásait

Az IDG által a notebook-felhasználók körében elvégzett felmérés szerint a fogyasztók egyelőre nem igénylik a hordozható gépektől azokat az extra szolgáltatásokat, amelyeket például a Tablet PC nyújt majd.

Az IDG által a notebook-felhasználók körében elvégzett felmérés szerint a fogyasztók egyelőre nem igénylik a hordozható gépektől azokat az extra szolgáltatásokat, amelyeket például a Tablet PC nyújt majd.

A Tablet PC-k általában 1,5 kilogramm körüli tömegű számítógépek, amelyeknek mérete megegyezik egy mininotebookéval. A 10 vagy 12 hüvelykes kijelzőre elektromágneses elven működő tollal lehet írni, a számítógépek operációs rendszere (Windows XP Tablet PC Edition) képes a kézírás felismerésére, így az adatbevitel egyszerű. Egyes Tablet PC-k valóban csak kézírással vezérelhetők, másoknak azonban saját billentyűzete is van, amelyet be lehet csukni.

A Gartner előrejelzése szerint a Tablet PC operációs rendszert futtató számítógépek jövőre az eladott notebookoknak csupán 1 százalékát teszik majd ki, vagyis mintegy 425 ezer készülék értékesítésére lehet számítani. Az IDC 575 ezer Tablet PC eladását tartja valószínűnek.

Az IDG által megkérdezett 1150 notebook-felhasználó 13 szempontot értékelt fontosságuk szerint. Ennek alapján az olyan szolgáltatások, mint a beépített mobiltelefon vagy személyi hívó, a kézírásfelismerés, a hardveres biztonság, vagy a vezeték nélküli adatátvitel hozzák a legkevésbé lázba a vásárlókat, az első helyeken a nagyobb kijelző, hosszabb akkumulátoros üzemidő, a gyorsabb processzor és a nagyobb kapacitású memória, illetve merevlemez végeztek.

Bár a nagy kijelző és a hosszú akkumulátoros üzemidő a két legfontosabb szempont a vásárlásnál, a gyártók szerint egyelőre ez a két "szolgáltatás" aligha lesz párhuzamosan megtalálható a gépekben, elsősorban azért, mert a kijelző a notebookok legtöbbet fogyasztó alkatrésze és minél nagyobb, a fogyasztása is annál nagyobb.

Érdekesség, hogy a méret, a tömeg és az ár, illetve az ár/teljesítmény viszony nem szerepelt a legfontosabb szempontok között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.