Szerző: Barna József

2002. november 14. 15:09

Megérkezett a 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor

Az Intel a várakozásoknak megfelelően a mai napon bejelentette Pentium 4 processzorcsaládjának újabb tagját. Az új processzor a kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorok közül elsőként lépi túl a 3 GHz-es sebességhatárt, és egyben az első az otthoni felhasználásra szánt termékek közül, amely támogatja a többszálú végrehajtást.

[HWSW] Az Intel a várakozásoknak megfelelően a mai napon bejelentette Pentium 4 processzorcsaládjának újabb tagját. Az új processzor a kereskedelmi forgalomba került mikroprocesszorok közül elsőként lépi túl a 3 GHz-es sebességhatárt, és egyben az első az otthoni felhasználásra szánt termékek közül, amely támogatja a többszálú végrehajtást.


Részletes cikkünk a képre kattintva is elérhető

A 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor elődjeihez hasonlóan a 0,13 mikronos gyártástechnológiával előállított Northwood magra épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, és Socket 478 foglalatba illeszkedik. A processzor tipikus disszipációja 81,8 Watt, szemben a 2,8 GHz-es változat 68,4 Wattos adatával. Kiemelendő tulajdonsága, hogy az asztali processzorok közül e modellben van először aktiválva az ún. Hyper-Threading technológia (amit a termék logóján a HT rövidítés jelöl).

Amint arról korábban többször beszámoltunk, az Intel Hyper-Threading technológiája a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Eddig e technológia kizárólag a munkaállomásokba és szerverekbe szánt Pentium 4 Xeon processzorokban volt elérhető.

A 3,06 GHz-es Pentium 4 processzor azonnal megvásárolható, ára pedig 1000 darabos közvetlen megrendelés esetén 637 dollár (körülbelül 146 000 forint). E modellt követően az Intel az idén már nem dob piacra újabb és gyorsabb Pentium 4 processzort, csupán két új Celeron modell megjelenése esedékes.

A 3,06 GHz-es Pentium 4 processzorról szóló részletes tesztünk ezen a linken olvasható.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.