Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 12. 12:04

Új lendületet kap az internetes tartalomszabályozás

Internetes kamara megalakításáról szóló sajtótájékoztatót tartott a köztestületet előkészítő bizottság múlt hét pénteken. A kamara előkészítő anyagát legkorábban karácsonyra, magának a szervezetnek a felállását pedig jövőre tervezik a közreműködők.

[HWSW] Internetes kamara megalakításáról szóló sajtótájékoztatót tartott a köztestületet előkészítő bizottság múlt hét pénteken. A kamara előkészítő anyagát legkorábban karácsonyra, magának a szervezetnek a felállását pedig jövőre tervezik a közreműködők.

Politikai és társadalmi igényre hivatkozva kezdtek egyeztetést szervezetek és magánszemélyek annak érdekében, hogy kamaraként képviselhessék az internetezők és a szolgáltatók érdekeit. A nyár óta tartó szakmai konzultáció eredménye volt egy alapszabály-tervezet, mely az alapítók egyikeként ismert euroastra oldalán látott napvilágot.

A Magyar Internet Kamara (MINK) munkacímen futó kezdeményezés szervezői olyan köztestületet hoznának létre, mely önálló internettörvényben látja megoldhatónak a hazai internet működésének szabályozását. Ugyanakkor a sajtótájékoztatón hangsúlyozták a szervezők: partnerszervezetként szeretnének működni, sem a túlszabályozás, sem a cenzúra nem célja a leeendő kamarának.

A szakma visszajelzései alapján megkérdőjeleződik, hogy a kezdeményezés valóban széles alapokon nyugszik-e: ugyan a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kamara megalakítását négypárti egyetértés övezi, azonban az alapító tagok közül hiányoznak a szakmai szervezetek és a hazai tartalomszolgáltatás meghatározó lapjai is. Pósvári Sándor, a kezdeményezésnek helyet adó euroASTRA Internet Magazin tulajdonos-főszerkesztője kérdésünkre azt mondta: nyitottak a szakmai szervezetek képviselői előtt, és nehezen hihető, hogy azok ne tudnának a szerveződő kamaráról.

Az Index érdeklődésére Both Vilmos, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke kifejtette, hogy egy ilyen szervezet megalakításához sokkal szélesebb iparági együttműködésre van szükség, ám az MTE-t nem keresték meg a kamara szervezői, s tudtával más szervezetet sem. Pósvári ugyanakkor jelezte, hogy például az ORTT-t szerették volna bevonni az előkészítő munkába, ám a médiaszabályozási testület nem válaszolt a megkeresésre.

Pósvári a sajtótájékoztatón elmondta: a minisztérium támogatja az elképzelést, s el is küldte statútumát az előkészítő bizottságnak. A HWSW érdeklődésére Suba Ferenc, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium informatikai és szabályozási főosztályának vezetője megerősítette, hogy az ORTT korábbi internetes tartalomszabályozási vitaanyagát átvették véleményezésre, ám bármilyen, az internetre vonatkozó jogszabály megszületését hosszas szakmai egyeztetési folyamat kell, hogy megelőzze.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról