:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. november 12. 10:05

A PalmSource vezérigazgatója nem tart az olcsó Dell Pocket PC-től

David Nagel
David Nagel
A Palm OS operációs rendszer fejlesztéséért és licenceléséért felelős PalmSource vezérigazgatója, David Nagel beismerte, hogy a Dell PDA-piaci megjelenésének komoly hatásai lesznek, ennek ellenére nem tart az amerikai gyártó jövő héten debütáló, szuperolcsó kéziszámítógépeitől.

"A Dell megjelenésének mindenképp lesz hatása a kézigépek piacára, de elsősorban a vállalat kiterjedt disztribúciós csatornái és értékesítési tapasztalatai miatt. A Microsoft Pocket PC platform ára így nagyon közel kerülhet a Palm OS-hez, de ezt a különbséget még a Dell sem tudja teljesen lefedni" -- mondta Nagel.

A vezérigazgató bejelentette, hogy a PalmSource hamarosan újabb vállalatokkal állapodik meg a Palm OS platform licencével kapcsolatban. Egyes hírek szerint az egyik ilyen cég a legnagyobb kínai számítógépgyártó Legend, a másik pedig az Apple, ahol Nagel korábban a kutatás-fejlesztési részleget vezette. Nagel nem kommentálta ezeket az értesüléseket.

Nagel elmondta, hogy a Palm OS operációs rendszer új licencelői között olyan cégek is találhatók, amelyek a két legnagyobb vetélytárs operációs rendszer -- Pocket PC és Symbian OS -- licencével is rendelkeznek. A PalmSource vezérigazgatója szerint ez természetes dolog, hiszen a gyártók számára előnyös, ha nem függnek egyetlen platformtól.

Bár a kéziszámítógépek piaca az utóbbi egy évben gyakorlatilag stagnált, Nagel szerint a Palm OS operációs rendszer továbbra is biztosan tartja piacvezető pozícióját és az eladott készülékek száma alapján messze a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkezik.

A PalmSource első embere rámutatott, hogy bár a Dell jövő héten debütáló kéziszámítógépei valóban igen olcsók lesznek, a Palm OS platform továbbra is sikeres és támogatott marad, elsősorban az egyszerű használhatóság és az egyre növekedő fejlesztői közösség miatt, másrészt mert az operációs rendszer új változata már támogatja a gyors, ARM processzorokat is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.