Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 12. 12:50

Még nem vásárolta meg a Jogtárat a BSA

Októberben adta hírül a Népszabadság , hogy a magyarországi BSA weboldalán olyan anyagok is találhatók, melyek bizonyíthatóan nem jogtiszta forrásból származnak. A KJK-Kerszöv kiadásában megjelenő CompLex CD Jogtár egyes jogszabály-kommentárjait a BSA úgy használta fel, hogy nem volt előfizetője a CD Jogtárnak.

HIRDETÉS

[HWSW] Októberben adta hírül a Népszabadság, hogy a magyarországi BSA weboldalán olyan anyagok is találhatók, melyek bizonyíthatóan nem jogtiszta forrásból származnak. A KJK-Kerszöv kiadásában megjelenő CompLex CD Jogtár egyes jogszabály-kommentárjait a BSA úgy használta fel, hogy nem volt előfizetője a CD Jogtárnak.

Az októberben kipattant ügyet a BSA Magyarország főtitkára Sebők Erzsébet úgy kommentálta az Indexnek, hogy a vitatott anyagot leveszik és haladéktalanul intézkednek a helyzet rendezése érdekében. A BSA weboldalának "törvények, rendelkezések" menüpontja alatti oldalon azóta is az "Elnézését kérjük, oldalunk átmenetileg átalakítás alatt áll" felirat található.

A CompLex CD Jogtár kiadója, a KJK-Kerszöv az első pillanattól kezdve megegyezésre törekedett. Mint Jablonszky László, a jogtár főszerkesztője többször is elmondta, nem kívánnak feljelentést tenni, várják a BSA jelentkezését, hogy rendeződhessék az ügy. A KJK-Kerszöv éppúgy harminc napos türelmi időt adott a BSA-nak, mint ahogy a "szoftverrendőrségként" elhíresült szervezet is 30 napos türelmi időt ad Tűzszünet kampánya keretében a szoftverek legalizálásra.

A 30 napos türelmi idő elmúltával a múlt hét végén kerestük meg Jablonszky Lászlót, aki lapunknak elmondta: egyelőre a BSA nem vette fel a kapcsolatot a kiadóval, és arról sincs tudomásuk, hogy utólag legalizálták volna azt a jogtár CD-t, melyről a BSA honlapjára felkerültek a jogvédett anyagok. Ugyanakkor Jablonszky elmondta azt is, a kiadó szemléletével ellentétes a feljelentgetés, így egyelőre türelmesen várnak.

A KJK-Kerszöv időközben Pozitív kampány néven akciót indított, melynek lényege, hogy az illegálisan másolt vagy használt CompLex CD Jogtárakat az eredeti díj töredékéért jogtisztára cseréli, valamint licencszerződést, azaz igazolást ad a jogszerű felhasználásról. A kampánnyal kapcsolatban a kiadó hangsúlyozza, hogy elítéli az informatika kriminalizálását.

A kampánnyal egy időben tett gesztust a kiadó a Linux-felhasználók felé: mint korábban beszámoltunk róla, a KJK-Kerszöv úgy döntött, hogy a rendszerváltás óta megjelent valamennyi törvény és országgyűlési határozat szövegét és a hozzá tartozó szoftvert ingyenesen elérhetővé teszi az UHU Linux felhasználói számára.

Szerettünk volna a BSA álláspontjáról és a kellemetlen eset megoldásával kapcsolatos terveiről is hírt adni, ám többszöri megkeresésünkre sem kaptunk visszahívást a szervezettől.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 02:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.