:

Szerző: Barna József

2002. november 11. 10:12

Internetes filmtékát nyitnak a hollywoodi stúdiók

[WSJ, CNET] Ma kezdi meg működését az öt hollywoodi filmstúdió által üzemeltetett Movielink internetes filmtéka. Az oldal beindításától a tulajdonosok azt remélik, hogy a filmipart megkímélhetik a zeneipar számára komoly fejtörést okozó kalózkodástól.

[WSJ, CNET] Ma kezdi meg működését az öt hollywoodi filmstúdió által üzemeltetett Movielink internetes filmtéka. Az oldal beindításától a tulajdonosok azt remélik, hogy a filmipart megkímélhetik a zeneipar számára komoly fejtörést okozó kalózkodástól.

A Movielink ugyan nem az első olyan szolgáltatás, amely térítés ellenében korlátozott ideig nézhető filmek letöltését teszi lehetővé, azonban mindenképpen az első, amely mögött nagy filmstúdiók szövetsége áll. A Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a Universal és a Warner Bros. közös projektje egyelőre próbaüzemben hozzáférhető, és e stúdiók egyes újabb és klasszikus alkotásait kínálja szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkező, jelenleg kizárólag egyesült államokbeli érdeklődők számára.

A szolgáltatással kapcsolatban azonban számos kétely merült fel. Az egyik problémát az okozza, hogy a zenékkel ellentétben az internetről letölthető filmek minősége sokak esztétikai igényeit nem elégíti ki, miközben ezek letöltése még szélessávú kapcsolaton keresztül is jelentős időt vesz igénybe. Ráadásul az újonnan indult szolgáltatás ellen máris trösztellenes vizsgálat indult. A hasonló szolgáltatást nyújtó, ám a stúdióktól független Intertainer ugyanis pert indított a Movielink és az azt üzemeltető filmstúdiók ellen, mivel úgy véli, a stúdiók összejátszottak a rivális szolgáltatások tönkretétele érdekében. A közel 140 000 előfizetővel rendelkező Intertainer a múlt hónapban húzta le a rolót.

A Movielink célja azonban minden nehézség ellenére az, hogy legális lehetőséget biztosítson a felhasználók számára a filmek online beszerzésére, és kialakítson egy olyan internetes filmvásárlási kultúrát, amilyen a zenék esetében a zeneiparnak nem sikerült. Így természetesen a Movielink egyben a mai napig népszerű fájlcserélő szolgáltatások alternatívája kíván lenni.

A mai naptól fogva egy korlátozott filmkínálat lesz elérhető a szolgáltatás oldalán, olyan filmekkel, mint az Egy csodálatos elme, a Harry Potter vagy a Psycho. A letöltésért fizetendő díjat az egyes stúdiók maguk állapítják meg, de várhatóan az filmenként 2,99 és 4,99 dollár között alakul. A felhasználók ezért a díjért a kiválasztott filmet letölthetik és 30 napig tárolhatják a merevlemezükön, ugyanakkor az első megtekintés után 24 órával lejár a kölcsönzési idő.

A 90 napos tesztidőszak után a Movielink kiterjeszti a szolgáltatást, és feltehetően az Egyesült Államokon kívül élő felhasználók számára is hozzáférhetővé teszi.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.