Szerző: Vörös Péter

2002. november 10. 15:29

Tovább zuhan az NVIDIA részvényárfolyama

[Bloomberg, WSJ] Az NVIDIA részvényárfolyama pénteken 3,19 dollárral (21,92%-kal) 11,36 dollárra esett vissza, miután a cég közölte, hogy forgalma alig fog változni a negyedik pénzügyi negyedévben. Az elemzők arra számítottak, hogy a vállalat forgalma emelkedni fog a karácsonyi szezonnak köszönhetően.

Az idén az NVIDIA forgalma lelassult, miután 1999 (a cég tőzsdei jegyzésének elindulása) óta több mint nyolcszorosára emelkedtek az eladások. A visszaesésnek két fő oka van: csökken a PC-k iránti kereslet, és erősödik a verseny az olyan riválisoknak köszönhetően, mint az ATI Technologies és az Intel. Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy (az ATI-val ellentétben) nem számít arra, hogy a forgalom emelkedni fog az ünnepi szezon alatt.

"Bár az egész világ úgy véli, hogy a negyedik negyedév jobb lesz, mint a harmadik, az NVIDIA előrejelzése szerint nem várható emelkedés a karácsonyi szezon eredményeként" -- mondta Marc Cohodes, a Rocker Management elemzője, aki szerint egyértelműen csökkenni fog a részvényárfolyam.

Több Wall Street-i elemző is azt javasolta ügyfeleinek, hogy váljanak meg az NVIDIA-részvényektől, az egyik Hans Mosesmann, a Prudential Securities elemzője -- ez utóbbi cég volt az, amely segítette bevezetni a céget a tőzsdére 1999-ben.

Az október 27-én zárult harmadik pénzügyi negyedévben a cég forgalma 430,3 millió dollár volt, ez 18%-os emelkedés az előző év hasonló időszakához képest -- a második pénzügyi negyedévben azonban 64%-os növekedést ért el a cég. Huang elmondta, hogy a globális gazdasági lassulás miatt nem várható túl erős ünnepi szezon. Tavaly a negyedik pénzügyi negyedév 38%-kal volt erősebb a harmadiknál.

"Óvatos optimizmussal lépünk a negyedik negyedévbe, amely hagyományosan a legerősebb negyedév a PC-iparban" -- mondta Huang. "Több más céghez hasonlóan mi is úgy véljük, hogy a folytatódó gazdasági lassulás miatt alacsony lesz a növekedés a harmadik pénzügyi negyedévhez képest."

A First Call által megkérdezett elemzők 448,2 millió dolláros forgalomra számítottak a negyedik pénzügyi negyedévben, ez 17,9 millió dolláros emelkedés lett volna a harmadik pénzügyi negyedévhez képest.

A szakértők szerint az NVIDIA némi piaci részesedést veszíthet az ATI javára, mivel a cég következő generációs, jelenleg NV30 kódnéven ismert grafikus processzorának megjelenése leghamarabb 2003 első negyedévében várható. Az ATI augusztusban kezdte el értékesíteni csúcskategóriás grafikus processzorát, és októberben úgy nyilatkozott a kanadai cég, hogy a jelenlegi negyedévben kétszámjegyű forgalomnövekedésre számít a harmadik negyedévhez képest.

"A versenyhelyzet komoly kérdéseket vet fel az NVIDIA jövőjét illetően" -- mondta Jim Grossman, a Thrivent Investment Management egyik vezetője. A befektető cég idén tavasszal vált meg NVIDIA-részvényeitől és ATI-részvényeket vásárolt helyette. "Az NVIDIA lekési a karácsonyt a következő generációs processzorával. Ez ahhoz vezet, hogy a csúcskategóriában átmenetileg egyenuralkodó az ATI" -- mondta Grossman.

Január 4-én a cég részvényárfolyama még 72,66 dollár volt; ebben az évben az NVIDIA a Standard & Poor's 500 Index nyolcadik leggyengébb szereplője volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról