Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 10. 13:04

Egynapos késedelem után is kamatot számol a UPC

[Magyar Hírlap] A következő hónaptól kezdve késedelmi kamatot is felszámol a számlájukat késve befizetőknek a UPC Magyarország Kft. -- adta hírül fogyasztóvédelmi rovatában a szombati Magyar Hírlap . A szolgáltató már egyetlen napi késedelem után is kiszámlázhatja a 11 százalékos késedelmi kamatot.

[Magyar Hírlap] A következő hónaptól kezdve késedelmi kamatot is felszámol a számlájukat késve befizetőknek a UPC Magyarország Kft. -- adta hírül fogyasztóvédelmi rovatában a szombati Magyar Hírlap. A szolgáltató már egyetlen napi késedelem után is kiszámlázhatja a 11 százalékos késedelmi kamatot.

Eddig ritkán élt a késedelmi kamat kiszámlázásának gyakorlatával a UPC, ám a jövő hónaptól kezdve szigorúan kirója késlekedő ügyfeleire a kamatot akár egyetlen napért is. Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója a szigorodó politikát azzal indokolta, hogy ha az évi 18 milliárdos díjbevételnek ha csak a 10 százalékát késve fizetik be, már az is kellemetlenül érinti a vállalatot.

A sajtószóvivő szerint a felhalmozódó díjtartozások késztették a UPC-t arra, hogy bevezesse az automatikus késedelmi kamatszámlázást: eddig csak a notórius, huzamosabb ideig nem fizetőkkel szemben alkalmazták ezt a szankciót.

A késedelmi kamatnak sem az intézménye, sem a mértéke nem ismeretlen a szolgáltató szektorban, ám ennek alkalmazása cégenként eltérő. Például a Matáv is 11 százalékos kamatot számít fel késedelmes számlafizetés esetén, azonban "szociálisan érzékenyebb" szolgáltatók türelmi időt adnak: a számlafizetés dátumának lejártát követő 3-4 napig nem számolnak kamatot, ám ha ez idő alatt sem érkezik be a számla ellenértéke, ezt a türelmi időt is beszámítják a kamattal terhelt napok közé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról