Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 8. 17:48

Még nem érte el a korábbi szintet a telefonos kedvezménnyel élők száma

Egyelőre még nem érte el a korábbi létszámot azoknak a kedvezménnyel élő netezőknek a száma, akik igénybevették a korábbi Mindenkinek kedvezményt -- tudta meg lapunk. A Mindenkinek kedvezményt a Matáv közlése szerint 39 000-en vették igénybe, a 150 forintos éjszakai díjstopra vonatkozóan azonban még becslés sincs.

[HWSW] Egyelőre még nem érte el a korábbi létszámot azoknak a kedvezménnyel élő netezőknek a száma, akik igénybevették a korábbi Mindenkinek kedvezményt -- tudta meg lapunk. A Mindenkinek kedvezményt a Matáv közlése szerint 39 000-en vették igénybe, a 150 forintos éjszakai díjstopra vonatkozóan azonban még becslés sincs.

Mint emlékezetes, július 1-jén szüntette meg a Matáv a Mindenkinek díjcsomagot, mellyel 4000 forintos átalánydíjért biztosított egész éjszakás kedvezményes hozzáférést a világhálóhoz, s úgyszintén ekkor vetett véget a 150 forintos díjstop rendszerének is. Az akkori döntés nagy port vert fel, hozadéka volt többek közt az internetezők érdekvédelmére szerveződött Netért egyesület megalakulása is.

A választások után létrejött Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) első nagy próbatétele volt, hogy miképp oldja meg a kialakult helyzetet. A megoldást akkor két (havi 15 illetve 40 órás), államilag támogatott telefonos díjcsomag jelentette, mellyel kapcsolatban számos kritika fogalmazódott meg mind a felhasználók, mind a Netért részéről.

A minisztérium első embere, Kovács Kálmán később elismerte, hogy a "heavy userek" számára nem jelent megoldást a két új díjcsomag, így azóta a minisztérium egy infrastruktúra fejlesztésért járó adókedvezmény kidolgozásán dolgozik, mellyel remélik, hogy növelhetik a kábeltévés internet és az ADSL hozzáférés elérhetőségét.

A kedvezményes díjcsomagok előfizetőinek számáról Esztó Pétertől, az IHM Távközlési Osztályának munkatársától kaptunk információkat: eszerint szeptember végén összesen 14075-en választották a 15 órás, 8349-en a 40 órás hozzáférést. A Népszabadság korábbi cikkében -- augusztus végén -- még csak 16 330 előfizetőről írt, a növekedés tehát augusztus és szeptember között 40 százalékos volt.

A távközlési szolgáltatóktól kapott információk szerint a kedvezményes csomagokra október végéig előfizetők száma közel 50 százalékkal bővült, ám még nem érte el a régi kedvezmények 39 000-es létszámát. A két nagy szolgáltatónál összpontosul az előfizetések több mint 95 százaléka (Matáv: 12 100 15 órás és 7400 40 órás. Vivendi: 10 830 15 órás és 3858 40 órás), míg a többi távközlési cég területén a modemes internetre elofizetok alig 3-5 százaléka él a kedvezménnyel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról