Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 8. 18:28

A rendőrség vizsgálja a chatszobákat is

[Magyar Hírlap - HWSW] Chatszobákat is figyel a rendőrség négytagú számítástechnikai csoportja. A tényről Dormán Tivadar, az ORFK elemző- és koordinációs igazgatóságának vezetője számolt be a parlament informatikai és híközlési bizottságának ülésén. A rendőrségnek könnyű dolga van: a fórumok és a chatek nyitottak, azok megfigyeléséhez, lehallgatásához nem szükséges bírósági engedély -- számolt be a Magyar Hírlap .

[Magyar Hírlap - HWSW] Chatszobákat is figyel a rendőrség négytagú számítástechnikai csoportja. A tényről Dormán Tivadar, az ORFK elemző- és koordinációs igazgatóságának vezetője számolt be a parlament informatikai és híközlési bizottságának ülésén. A rendőrségnek könnyű dolga van: a fórumok és a chatek nyitottak, azok megfigyeléséhez, "lehallgatásához" nem szükséges bírósági engedély -- számolt be a Magyar Hírlap.

A rendőrség számítástechnikai csoportjának -- vagy ahogy a sajtó elnevezte őket: az internetrendőrségnek -- három fő bűncselekménytípusra kell koncentrálnia: a pedofil képek készítőire és terjesztőire, a közrend elleni bűncselekmények elkövetőire és a számítógépes betörésekre.

A chatek, fórumok megfigyelése jól jöhet például a futballhuliganizmussal szembeni fellépés előkészítésekor: ezeken az internetes helyeken szerez értesüléseket a rendőrség a szurkolótáborok "kemény magjának" mérkőzés előtti készülődéseiről, a meccseken tervezett rendbontásról.

Ugyanakkor a rendőrség internetes jelenléte sem marad kihasználatlanul: a www.rendorseg.hu címen található az Országos Rendőr-Főkapitányság fóruma, melyet az információkérésen túl a felhasználók néha bejelentések megtételére is igénybe vesznek, így irányítva a rendőrség figyelmét például warez oldalakra is.

Az internetrendőrség feladata évek óta az információgyűjtés és -feldolgozás, a konkrét rendőri feladatokat a területileg illetékes kapitányságoknak továbbítják, emelett jeleskednek a bosszantó, de nem bűncselekmény jellegű ügyekkel kapcsolatos eljárásokban is: a Hírközlési Felügyelettől (HÍF) a közelmúltban kapott információ szerint nemrég egy e-mailben érkezett kéretlen reklámlevelet küldött át a HÍF-hez a rendőrség webmestere, kérve, hogy a vonatkozó törvények szerint járjanak el a feladóval szemben.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.