:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 8. 15:24

Kertész Imre könyvei elektronikus formátumban is népszerűek

E-book formátumban is letölthetők Nobel-díjas írónk, Kertész Imre művei a Neumann-ház honlapjáról. Kertész Imre már korábban bekerült a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai közé, így művei html formátumban elérhetők voltak a honlapon, a Nobel-díj hírére azonban a Neumann-ház munkatársai megkezdték a művek e-book formátumban való publikálását is.

[HWSW] E-book formátumban is letölthetők Nobel-díjas írónk, Kertész Imre művei a Neumann-ház honlapjáról. Kertész Imre már korábban bekerült a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai közé, így művei html formátumban elérhetők voltak a honlapon, a Nobel-díj hírére azonban a Neumann-ház munkatársai megkezdték a művek e-book formátumban való publikálását is.

A Digitális Irodalmi Akadémia a Neumann-ház egyik programjaként lett ismert. Az akadémia tagjai által jegyzett művek elektronikus kiadásának joga is a Neumann-házé, így biztosítható, hogy a több mint ötven szerző műve ingyenesen érhető el a DIA honlapján.

Kora András, a Neumann-ház könyvtárinformatikai osztályának vezetője elmondta, hogy Kertész Imre műveit egy script segítségével már az irodalmi Nobel-díj kihirdetésének napján elkezdték átalakítani e-könyvvé, így október 10-én mind a hét mű (Sorstalanság, Az angol lobogó, Kaddis a meg nem született gyermekért, A kudarc, Jegyzőkönyv, Gályanapló és A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt) letölthető volt.

A könyvek a Microsoft Reader 2.0-s verziójával olvashatók, ám mint az osztályvezető elmondta: év végéig pdf formátumban is elérhetővé teszik a műveket, így a Windowson túli világból is letölthetik azok, akik nem elégszenek meg a html oldalak böngészésével.

A könyvek sikeresek az interneten is: a hét e-bookot október végéig közel ötvenezren töltötték le, s az író életrajzi oldalát -- mely tulajdonképpen a belépőoldal a szerző műveihez -- több mint 23 000-en nézték meg. A hetvenezren felüli találat eléri a nyomtatásban mejelent mű példányszámát (a Sorstalanságot a Magvető kiadó három részletben, összesen 74 000 példányban nyomatta újra). Azonban az is igaz, hogy a hetvenezer letöltés korántsem jelenti azt, hogy mindegyik művet el is olvasták volna -- ellentétben a nyomtatott könyvvel, az elektronikus formátum ugyanis ingyenes. Ettől függetlenül az érdeklődés nagynak számít, hiszen például a Magyar Elektronikus Könyvtár legnépszerűbb művét is csak hatvanezren nézték meg egy negyedév alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.