:

Szerző: Barna József

2002. november 8. 14:54

Hatodik negyedéve veszteséges az Infineon

[Dow Jones, Bloomberg] Az Infineon Technologies AG ma hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat immár sorozatban a hatodik negyedévet zárta veszteséggel, és jelezte, a közeli jövőben nem számít jelentős javulásra a félvezetőiparban.

[Dow Jones, Bloomberg] Az Infineon Technologies AG ma hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A vállalat immár sorozatban a hatodik negyedévet zárta veszteséggel, és jelezte, a közeli jövőben nem számít jelentős javulásra a félvezetőiparban.

A szeptemberben véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a vállalat 1,38 milliárd eurós árbevétel ért el, szemben a megelőző év hasonló időszakának 1,09 milliárd eurós forgalmával, míg nettó vesztesége 506 millió eurót tett ki, ami enyhe javulás a tavalyi év hasonló időszakának 523 millió eurós veszteségéhez viszonyítva. Ugyanakkor a veszteség azért alakult a vártnál rosszabbul, mert a vállalat a negyedév során számolt el egy 275 millió eurós, halasztott adókötelezettséggel kapcsolatos költséget. A cég ezen túlmenően 119 millió euró értékben könyvelt el raktárkészlet-értékcsökkenéssel és akvizíciókkal kapcsolatos költségeket. Ezeket az egyszeri költségeket nem számolva a vállalat nettó veszteség 129 millió euróra rúg, ami megfelel az elemzők várakozásinak.

A pénzügyi év egészében a vállalat forgalma 5,21 milliárd eurót tett ki, míg nettó vesztesége 1,02 milliárd euróra rúgott. A tavalyi pénzügyi évben az Infineon 5,67 milliárd eurós árbevétel mellett 591 millió eurós nettó veszteséget könyvelt el. A vállalat adózás és kamatfizetés előtti (EBIT) vesztesége az idei évben 1,14 milliárd euró volt.

A müncheni központú vállalat gyakorlatilag azóta veszteséges, amióta a félvezetőipar történetének legnagyobb visszaesése megkezdődött tavaly. A céget különösen érzékenyen érinti a számítástechnikai termékek iránti kereslet apadása és a memóriaárak folyamatos hullámzása. A vállalat 15% körüli piaci részesedésével a világ harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számít, ugyanakkor éppen a memóriagyártó üzletág könyvelte el a legnagyobb, 200 millió eurós veszteséget a negyedév során.

A vállalat a közeli jövőt továbbra is borúsan látja. Ulrich Schumacher vezérigazgató elmondta, hogy semmiféle jel nem mutat arra, hogy az elkövetkező hónapokban hosszantartó keresletnövekedéssel lehetne számolni, és az árak továbbra is nyomottak maradnak.

Az Infineon részvényeinek árfolyama a frankfurti tőzsdén 5%-ot esett vissza, és 9,72 eurón áll. Az értékpapírok az idén 60%-ot veszítettek értékükből.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.