Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. november 7. 11:26

Százmillió forintnyi infrastruktúra-fejlesztési beruházásért már jár az adókedvezmény

Százmillió forintra szállította le az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) azoknak az infrastruktúra-fejlesztési beruházásoknak az összeghatárát, melyet a kormány adókedvezményekkel kíván támogatni. A korábban meghirdetett támogatási rendszer még legalább hárommilliárd forint nagyságrendű beruházást várt volna el a szélessávú internetezést lehetővé tevő hálózatépítési munkákra, ennek realitását azonban több szakmai szervezet is megkérdőjelezte.

[HWSW] Százmillió forintra szállította le az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) azoknak az infrastruktúra-fejlesztési beruházásoknak az összeghatárát, melyet a kormány adókedvezményekkel kíván támogatni. A korábban meghirdetett támogatási rendszer még legalább hárommilliárd forint nagyságrendű beruházást várt volna el a szélessávú internetezést lehetővé tevő hálózatépítési munkákra, ennek realitását azonban több szakmai szervezet is megkérdőjelezte.

Az Axelero vállalati internet napján tartott beszédében Csepeli György, az IHM politikai államtitkára elmondta, hogy százmillió forintra csökkentették annak az infrastruktúra-fejlesztési beruházásnak az összeghatárát, melyet a minisztérium terve szerint társasági adókedvezménnyel támogatna a kormány. Az IHM ezzel kívánja elősegíteni, hogy mind több településen legyen igénybe vehető valamilyen szélessávú internet-hozzáférés.

A korábbi tervek hárommilliárd forintos beruházásról szóltak, ám több szakmai szervezet is bírálta ezt az elképzelést, mondván: ilyen nagyságrendű befektetést igen kevés vállalkozás engedhet meg magának. Bár korábban az IHM államtitkára egy kábeltelevíziós szakmai napon már említette a százmilliós határt, néhány nappal később egy sajtótájékoztatón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter ismét a hárommilliárd forintnyi beruházás szükségességéről beszélt. Az államtitkár minapi nyilatkozata azonban azt sejteti, a minisztériumon belül mégis kialakult egy közös álláspont.

Az adókedvezmény tervét még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, amire várhatóan november 1. és 15. között kerül sor, az adótörvények módosításával egy időben. Ezt követően lehet csak elkezdeni a hálózatépítést megelőző tervezési- és engedélyeztetési munkákat, s a szakmabeliek szerint is legkorábban jövő tavasszal kezdődhetnek meg a tényleges munkálatok. Így ha a parlament meg is szavazza a kedvezményeket, annak pozitív hatását legkorábban jövő nyáron érzékelhetik a felhasználók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról