Szerző: Barna József

2002. november 7. 09:21

Továbbra is nyereséges a Cisco

[WSJ] A költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően a hálózati berendezéseket gyártó Cisco Systems továbbra is nyereséges volt az idei első pénzügyi negyedévben, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a technológiai szektort sújtó visszaesés a vártnál tovább elhúzódhat.

[WSJ] A költségcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően a hálózati berendezéseket gyártó Cisco Systems továbbra is nyereséges volt az idei első pénzügyi negyedévben, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a technológiai szektort sújtó visszaesés a vártnál tovább elhúzódhat.

A San Jose-i központú Cisco tegnap hozta nyilvánosságra október 26-án véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat árbevétele ugyan 9%-kal 4,85 milliárd dollárra nőtt a tavalyi év hasonló időszakának 4,45 milliárd dolláros forgalmához viszonyítva, ám gyakorlatilag nem változott a korábbi három negyedév árbevételével összehasonlítva. A cég negyedéves nettó nyeresége 618 millió dollárra, részvényenként 8 centre rúgott, míg az egy évvel korábbi hasonló időszakban 268 millió dolláros, részvényenként 4 centes veszteséget könyvelt el. Az előző, negyedik pénzügyi negyedévben a vállalat nyeresége 772 millió dollár volt.

Az egyszeri költségeket nem számolva a vállalat nyeresége 1 milliárd dollár, részvényenként 14 cent volt, ami egy centtel magasabb, mint a Thomson First Call által megkérdezett elemzők által előre jelzett 13 centes profit. A szakemberek 4,81 milliárd dolláros forgalmat prognosztizáltak.

A visszafogott forgalom ellenére a vállalat 1,1 milliárd dollárnyi készpénzt halmozott fel a negyedév során. Ugyanakkor a cash flow valamelyest csökkent az előző negyedévekhez képest, mivel a cég 400 millió dollárnyi jutalmat osztott ki és 350 millió dollárnyi adót fizetett. Egyben a vállalat bruttó haszonrése rekordszintre, 69%-ra nőtt.

A bíztató eredményeket némileg beárnyékolja ugyanakkor, hogy egy éven belül immár harmadik negyedéve a leszállított termékek mennyisége meghaladta az újonnan leadott megrendelésekét. Egyes elemzők úgy látják, hogy a vállalatnak kevés tartaléka maradt a közeljövőre. A jelenlegi, januárban véget érő negyedévre a cég 4%-os árbevétel-csökkenéssel számol.

A Cisco tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. A rendes kereskedésben a cég papírjainak értéke 27 centtel 12,96 dollárra emelkedett, míg a tőzsdezárás utáni kereskedésben 12,74 dollárra esett vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról