Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 31. 10:46

Jövő héten jelenik meg az Athlon MP 2400+

A pletykák szerint az AMD a jövő héten mutatja be szerverekbe és munkaállomásokba szánt Athlon MP sorozatának legújabb tagját, a 2 GHz-en működő 2400+ modellt. 2700+ vagy 2800+ változat egyelőre azonban nem várható.

A pletykák szerint az AMD a jövő héten mutatja be szerverekbe és munkaállomásokba szánt Athlon MP sorozatának legújabb tagját, a 2 GHz-en működő 2400+ modellt. 2700+ vagy 2800+ változat egyelőre azonban nem várható.

Az Athlon MP 2400+ a 0,13 mikronos csíkszélességű Thoroughbred magra épül és SocketA kivitelben kerül forgalomba. A chip 128 kbyte elsőszintű és 256 kbyte másodszintű cache-t tartalmaz és támogatja az MMX, 3DNow! Enhanced és SSE utasításkészleteket.

Az Athlon MP az utolsó Athlon sorozat, amely a fejlett 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül. Mint ismeretes, a mobil Athlon modellek esetén az AMD már tavasszal áttért a 0,13 mikronos csíkszélességre, az asztali gépekbe szánt Athlon XP pedig nyár óta készül a korábbinál fejlettebb gyártástechnológiával, amely magasabb órajel elérésére ad lehetőséget, miközben a felvett teljesítmény, a hőleadás és a gyártási költségek csökkennek.

Emlékezetes, hogy az AMD még augusztus közepén jelentette be a 2400+ modellszámozású Athlon XP processzort, azonban egyelőre nem tudja nagy mennyiségben szállítani a chipeket. A cég azóta már bemutatta Athlon XP 2700+ és 2800+ processzorait is, amelyek már 333 MHz-es front side buszt használnak. Az Athlon MP esetében valószínű még várni kell a gyorsabb front side busz bevezetésére, ugyanis egyelőre nem létezik olyan szerver-chipkészlet, amely támogatná a 333 MHz-es buszt.

A hírek szerint az Athlon MP 2800+ megjelenésére már csak jövőre kerül sor, azonban a processzor minden bizonnyal az 512 Kbyte másodszintű cache-sel rendelkező Barton magra épül majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról