:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 31. 09:56

A harmadik negyedévben meredeken csökkent az AMD piaci részesedése

[CNET] A harmadik negyedévben az Intel jelentős piaci részesedést vett el az AMD-től, azonban elemzők szerint a sunnyvale-i chipgyártó a negyedik negyedévben visszaszerzi elvesztett részesedését.

[CNET] A harmadik negyedévben az Intel jelentős piaci részesedést vett el az AMD-től, azonban elemzők szerint a sunnyvale-i chipgyártó a negyedik negyedévben visszaszerzi elvesztett részesedését.

A Mercury Research felmérése szerint az Intel a harmadik negyedévben 86,8 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ami 7,6 százalékkal magasabb mint a tavalyi év azonos időszakában, illetve 4 százalékponttal több mint a második negyedévben. Az Intel szerint az idei harmadik negyedévben a cég piaci részesedése négy éve nem látott magasságba emelkedett.

Az AMD piaci részesedése ezzel szemben meredeken csökkent. A cég a harmadik negyedévben csupán 11,6 százalékos részesedéssel rendelkezett, a második negyedévben 15,6 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévben pedig közel 20 százalékkal.

Az AMD részesedése elsősorban azért csökkent, mert a PC-gyártók elhalasztották alkatrész-vásárlásaikat, hogy megszabaduljanak a felhalmozódott raktárkészlettől. Dean McCarron, a Mercury vezető elemzője szerint most, hogy a gyártók felszámolták a raktárkészleteket, a negyedik negyedévben bizonyára több AMD processzort vásárolnak és a vállalat piaci részesedése ismét emelkedni fog.

A felhalmozott raktárkészletek azonban nem tettek jót az AMD pénzügyi helyzetének, ugyanis a cég harmadik negyedéves bevétele mindössze 500 millió dollár volt, amely messze elmaradt a várakozásoktól. Ráadásul az AMD processzorok ára meredeken csökkent, ennek eredményeképp az Athlon XP 2000+ az azonnali piacokon olcsóbban volt hozzáférhető, mint a 2 GHz-es Pentium 4.

A piackutató cégek a negyedik negyedévre a PC-eladások emelkedésére számítanak, a Gartner szerint az eladások 7-11 százalékos növekedésre van kilátás. Ez ugyan alacsonyabb, mint a szezonálisan megszokott növekedés, de mégis növekedés. A PC-eladások 2000-ben érték el csúcspontjukat, akkor világszerte 133 millió asztali számítógép, notebook és Intel-alapú szerver kelt el. Idén 135 millió PC eladásával számolnak az elemzők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.