Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 30. 16:14

Csak Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken fut az Office 11

[CNET] A Microsoft irodai programcsomagjának következő változata, az Office 11 csak Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken fog futni -- erősítette meg a Microsoft tegnap. A cég képviselője elmondta, hogy a szoftver csak a Service Pack 3-mal felvértezett Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken működik.

[CNET] A Microsoft irodai programcsomagjának következő változata, az Office 11 csak Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken fog futni -- erősítette meg a Microsoft tegnap. A cég képviselője elmondta, hogy a szoftver csak a Service Pack 3-mal "felvértezett" Windows 2000 és Windows XP operációs rendszereken működik.

"Az Office 11 jelenleg béta állapotban van és a fejlesztése folyik. Ugyanúgy, mint számos más béta szoftvernél, a Microsoft rengeteg visszajelzést kap a fejlesztőktől, és ezek alapján készül el a végleges változat" -- áll a cég közleményében. A felhasználóktól érkező visszajelzések hatására elképzelhető, hogy a Microsoft kiterjeszti az Office 11 által támogatott operációs rendszerek számát, azonban jelenleg ilyen terv vagy döntés nem született.

Elemzők szerint egyelőre nem lehet pontosan megítélni, az Office 11 újabb operációs rendszerekhez "kötése" milyen hatással lesz az eladásokra. Az IDC felmésére szerint 2001 végén az üzemben levő Windows operációs rendszereknek csupán 20 százaléka volt Windows 2000 vagy XP, az idei év végére ez az arány várhatóan megduplázódik. Ez azt jelenti, hogy az Office 11 jövő évi megjelenésekor a Windows-felhasználók közel felének le kell cserélnie operációs rendszerét.

Az Office 11 hatására valószínűleg számos felhasználó frissíti majd régebbi operációs rendszerét, azonban a döntés tovább nehezítheti azon vállalatoknak a helyzetét, amelyek a Microsoft új licencprogramját választották. Ezek a jövőben könnyen dönthetnek úgy, hogy az Office 11 helyett egy ingyenes, vagy lényegesen olcsóbb irodai szoftvercsomagra állnak át, például a StarOffice-ra vagy az OpenOffice-ra.

Al Gillen, az IDC elemzője szerint nem meglepő a Microsoft lépése. A cégnek ugyanis anyagi érdeke, hogy csak az azonos kódbázisra alapuló Windows XP és 2000 operációs rendszereket támogassa, hiszen így csökkenthetők a fejlesztési költségek. A felhasználók is profitálhatnak a lépésből, hiszen így minden bizonnyal egy robosztusabb és stabilabb szoftvert kapnak.

Paul DeGroot, a Directions on Microsoft elemzője rámutatott, hogy nem ez az első eset a Microsoft történetében, hogy új irodai csomagja csak az újabb operációs rendszerekkel működik együtt. Az Office XP például nem telepíthető Windows 95 operációs rendszerre. Michael Silver, a Gartner elemzője ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy 2003. június 30-án a Microsoft mindenféle támogatást megszüntet a Windows 2000-nél régebbi operációs rendszereihez. "Ha nem támogatnak egy régebbi Windows-változatot, miért írják úgy az alkalmazásokat, hogy fussanak a régebbi Windows-változatokon?"

Az Office 11-et eleinte 6 ezer microsoftos alkalmazott és 6 ezer külső bétatesztelő kapja meg. Az első bétaváltozathoz csak ezek a kiválasztott felhasználók férhetnek hozzá, azonban a jövő év első negyedévében a cég egy szélesebb körű nyilvános tesztet is végez majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról