Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 30. 12:05

Világcégek tananyagai a Cisco Hálózati Akadémia (CNA) programban

[NetAktív] A Cisco Systems által 1997-ben elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia Program 2002-ben jelentős bővülésen ment keresztül. A 149 országban bevezetett

[NetAktív] A Cisco Systems által 1997-ben elindított non-profit Cisco Hálózati Akadémia Program 2002-ben jelentős bővülésen ment keresztül. A 149 országban bevezetett program keretében mintegy 10 000 Akadémián több mint 300 000 diák számára elérhető Cisco hálózati tananyagok mellett most Magyarországon újabb webalapú oktatási anyagok lesznek elérhetők négy nemzetközi vállalat jóvoltából. A hazai CNA közösség 1500 diákot számlál, összesen 52 Akadémián folyik az oktatás.

A HP Magyarország, a Sun Microsystems, az Adobe és a Panduit cégekkel kötött megállapodások értelmében jelenleg négy új, webalapú, a legújabb technológiákat tartalmazó tananyag áll térítésmentesen az Akadémiákon tanuló diákok rendelkezésére. A HP jóvoltából elérhető lesz az IT alapfogalmai (IT Essentials I. és II.) tananyag, amely általános informatikai ismereteket nyújt közép- és felsőoktatási intézményekben tanuló diákoknak.

A Sun Microsystems támogatásával elkészült a Unix és a Java programozás alapjait (Fundamentals of Unix és a Fundamentals of JAVA Programming) bemutató kurzus. Az Adobe a webdesign alapjait bemutató (Fundamentals of WebDesign), a Panduit pedig a hang- és adatkábelezésről (Fundamentals of Voice and Data Cabling) szóló anyag elkészítését finanszírozta.

A kurzusok mindegyike a Cisco Systems által kifejlesztett "Virtuoso" e-learning keretrendszeren fut és kurzusonként 70 órányi multimédiás -- videóval, online gyakorlatokkal kibővített -- tananyagot tartalmaz. A Virtuoso keretrendszeren futó Cisco Hálózati Akadémia Program a világ legnagyobb on-line oktatási közössége. Az új kurzusok megjelenésével a diákok a hálózati alapképzés mellett további, egymással párhuzamosan is elsajátítható informatikai tantárgyakat vehetnek fel.

A támogatott tananyagok bevezetése érdekében a Cisco Systems Magyarország együttműködési megállapodást kötött a HP és a Sun Microsystems hazai leányvállalataival. A megállapodások értelmében a két cég támogatást nyújt az új tananyagok iránt érdeklődő Akadémiák számára a Cisco Systems Magyarország koordinálásával. A megállapodások azért jöttek létre, mert a jelenleg 1 500 diákot és 52 Akadémiát számláló magyar Cisco Hálózati Akadémiai közösség jelentős része érdeklődött a két cég tananyagai iránt.

A Sun támogatásának köszönhetően öt Akadémia oktatói végezték el a "train the trainer" tanfolyamokat, melyek során akkreditált JAVA és UNIX Adminisztrátori oktató képesítést szereztek, lehetővé téve, hogy iskoláikban megkezdődjön a rendszeres JAVA és UNIX képzés. Ezen öt oktatási intézmény számára a SUN öt munkaállomásból álló, a képzéshez szükséges technikai hátteret biztosító labort is felajánlott. A Sun Microsystems az első informatikai nagyvállalat, mely a Cisco Hálózati Akadémia Programhoz világszinten csatlakozott. A Sun Microsystems Magyarország és a Cisco Systems Magyarország közötti együttműködés világviszonylatban is példaértékű, hiszen elsőként kerül sor arra, hogy a Sun helyi leányvállalata az anyacégek együttműködésén túlmutatva az oktatók képzését és az akadémiák felszerelését is támogatja.

A Cisco Hálózati Akadémiához való csatlakozás jól illeszkedik a SUN stratégiájába, amely -- hűen a cég gyökereihez (Sun = Stanford University Network) -- az oktatást kiemelt területként kezeli és az oktatási intézmények számára minden hardvert jelentős kedvezménnyel, szoftvereinek nagy részét pedig ingyenesen kínálja.

A HP, a Cisco Gold minősítéssel rendelkező partnereként egyrészt segíti az oktatók IT Essentials I. és II.-re való felkészítését, amelyre már most komoly érdeklődés mutatkozott a felsőoktatási intézmények tanárai között. Az IT Essentials I. a PC és perifériák felépítésével, az ehhez kapcsolódó alapfogalmak elsajátításával foglalkozik, míg a II. rész az operációs rendszerrel ismerteti meg a hallgatókat. Az első rész végén nemzetközileg elismert CompTIA A+, a második végén pedig CompTIA Server+, minősítést kaphatnak a diákok. Ezek a minősítések a későbbi munkavállalás során kamatoztathatóak.

A támogatás részeként a HP az ország összes Cisco Hálózati Akadémiája számára jelentős kedvezménnyel teszi elérhetővé a PC-k illetve az OpenView management szoftver megvásárlását a kialakításra kerülő iskolai laborokban. A HP ezzel is erősíteni kívánja erőteljes társadalmi-gazdasági szerepvállalását, különös tekintettel a kiemelkedően fontos oktatási szférára.

A cégek megállapodtak abban, hogy a képzés sikeres beindítása után értékelik az új kurzusokkal kapcsolatos tapasztalatokat, és tárgyalásokat folytatnak az együttműködés következő szakaszáról és további Akadémiák bevonásáról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról