Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 28. 16:04

Egyéves a Dell-EMC szövetség

[CNET] A Dell Computer és a tárolóeszközöket gyártó EMC egy új, olcsó tárolási berendezéssel, a CX200-zal ünnepli meg a két cég közötti szövetség első évfordulóját.

[CNET] A Dell Computer és a tárolóeszközöket gyártó EMC egy új, olcsó tárolási berendezéssel, a CX200-zal ünnepli meg a két cég közötti szövetség első évfordulóját.

A CX200 egy új, olcsó tárolóeszköz, amelyet mindkét cég fog forgalmazni. A várakozások szerint a Dell fogja gyártani a berendezést. A csúcskategóriájú CX600-hoz és a középső kategóriájú CX400-hez hasonlóan a CX200 egy SAN (storage area network) eszköz, ami azt jelenti, hogy a szerverekhez egy nagy sebességű, dedikált Fibre Channel hálózaton keresztül csatlakozik.

A cégekhez közel álló források szerint a CX200-at ma mutatják be. Az esemény helyszíne várhatóan az Orlandóban megrendezendő Storage Networking World konferencia lesz. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója és Kevin Rollins, a Dell elnöke online sajtótájékoztató keretében fog beszélni a Dell-EMC szövetségről.

A két cég tavaly kötött szövetséget azzal a céllal, hogy kihasználják egymás erősségeit a gyengébb területek javításához. A 90-es évek végén a Dell belépett a SAN piacra, de az ügyfelek benyomásai nem voltak túl jók. Ezután a cég tavaly megszüntette az üzletágat.

Ezzel szemben az EMC-t egyre nagyobb számú vetélytárs vette körül. A 90-es évek végén, a számítógépes kiadások csúcsidőszakában az EMC volt a kiemelkedő piacvezető a hűtőszekrény méretű Symmetrix termékcsaláddal, amelynek egyes modelljei jóval több mint 1 millió dollárba kerültek.

Ma azonban a Symmetrixnek egyre komolyabb versenyt jelent az IBM, a Sun, a Hitachi és a HP/Compaq. A haszonrések is egyre csökkennek, mivel az ügyfelek csak a minimálisan szükséges hardvereket vásárolják meg. Ebben a környezetben egyre nő az EMC CLARiiON termékcsaládjának szerepe.

A Dell-lel kötött megállapodás révén az EMC átveszi az alacsony költségű gyártási és számítógéptervezési eljárásokat a legnagyobb PC-gyártótól. Ezenkívül a Dell is értékesíti az EMC termékeit kis- és középvállalatok számára.

A két cég október elején jelentette be a CLARiiON CX400-at, amelynek maximális tárolási kapacitása 4,4 terabyte. A 180GB-os verzió hároméves támogatással és szolgáltatásokkal együtt 60 ezer dollárba kerül a Delltől.

Bár az ilyen jellegű "stratégiai kapcsolatok" gyakran kudarcba fulladnak, az iparág vezetői és elemzők az utóbbi időben úgy vélik, hogy ezek egyre gyakoribbá fognak válni. Az IBM és a Cisco Systems például az IBM blade szerverekhez tervez Cisco hálózati szervereket. A szövetségek az összeolvadásoknál jóval olcsóbb és kevésbé fájdalmas megoldást jelentenek. Ezenkívül helyes végrehajtás esetén a vállalatok gyorsan jelentős előnyöket realizálhatnak.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.