Szerző: Ady Krisztián

2002. október 28. 09:11

Újabb részletek a Hammer processzorokról

Fred Weber
Fred Weber
[SBN] A múlt héten Pekingben megtartott JEDEX szakmai konferencián az AMD technológiai igazgatója, Fred Weber beszélt a nyolcadik generációs Hammer processzorcsaláddal kapcsolatos tervekről. Mint elmondta, lesz a Hammernek olyan változata, amelyik támogatja a DDR-II memóriaszabványt, de a processzorok várható induló órajeléről továbbra sem árult el részleteket.

Az elektronikai szabványok, így a memóriaszabványok kidolgozásáért is felelős JEDEC által szponzorált rendezvényen Weber elmondta, az AMD nyolcadik generációs processzorainak integrált memóriavezérlője, amint eljön az ideje, támogatni fogja a DDR-II memóriaszabványt. Amint az ismert, a jelenlegi specifikációk szerint a ClawHammer és Opteron processzorok DDR200/266/333 memóriamodulokkal működnek együtt. A DDR-II szabványú modulok elterjedése leghamarabb 2003 végén várható.

Weber azt is közölte, hogy mind az asztali számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athon, mind pedig a szerverekbe szánt Opteron processzor másodlagos gyorsítótárának mérete elérheti az 1 Mbyte-ot. A szakember elmondása szerint az Opteron processzor 8 vagy 16 Gbyte lokális memóriát támogat, noha egy speciális változat 32 Gbyte megcímzésére is képes lesz.

Az új chipek megjelenési idejéről szólva Weber megjegyezte, hogy a nyolcadik generációs Athlon és Opteron processzorok egy időben kerülnek piacra 2003 első félévében. Ugyanakkor hozzátette, hogy a megnövelt méretű, 512 kbyte másodlagos gyorsítótárral rendelkező Barton magos (azaz hetedik generációs) Athlon XP teljesítménye a jövő év nagy részében kielégítő lesz az asztali számítógépek számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról