Szerző: Barna József

2002. október 25. 11:15

Az Electronic Arts negyedéves eredményei messze felülmúlták a várakozásokat

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts az elemzői várakozásoknál kedvezőbb mutatókkal zárta szeptember 30-án véget ért negyedévét.

A világ legnagyobb független játékkiadója, az Electronic Arts az elemzői várakozásoknál kedvezőbb mutatókkal zárta szeptember 30-án véget ért negyedévét.

Az EA nettó nyeresége 50 millió dollár, azaz részvényenként 34 cent volt, szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 32,8 millió dollárral, azaz részvényenként 24 centtel. A cég forgalma 453 millió dollárt tett ki, amely lényegesen magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában elért 240 millió dollár. A First Call által megkérdezett elemzők részvényenkénti 17 centes profitr számítottak.

Az EA szerint a kedvező eredmények hátterében elsősorban a "Madden NFL" sorozat óriási sikere áll, azonban a vállalat hamarosan további nagyágyúkat dob piacra, többek közt a Harry Potter és a Gyűrűk Ura sorozat következő részeit, illetve a Sims internetes többjátékos változatát.

A cég vezérigazgatója, Larry Probst elmondta, hogy a március 31-én véget érő pénzügyi évben az EA 2,24-2,32 dolláros részvényenkénti eredményre számít, amely magasabb, mint a First Call által megkérdezett elemzők által előrejelzett 2,01 dollár.

Az Electronic Arts vártnál lényegesen kedvezőbb eredményei épp jókor érkeztek ahhoz, hogy lehűtsék a játékipar vészmadarait: a THQ kiadó a hét elején csökkentette negyedik negyedéves várakozásait, amelynek nyomán a játékfejlesztők és -kiadók részvényárfolyama csökkenni kezdett és az elemzők számos papírt leminősítettek.

A jelenleg is tartó negyedév különösen fontos az EA számára, ugyanis novemberben kerül piacra a "The Sims Online", minden idők legnagyobb példányszámban eladott PC-s játékának internetes változata. A vállalat várakozásai szerint az online verzió az offline-hoz hasonló sikereket ér el és széles előfizetői bázist teremt az EA számára.

Az EA becslései szerint a pénzügyi év végére már legalább 200 ezer előfizetője lesz a Sims Online-nak, akik havi 10 dollárért játszhatnak a programmal. Ez jelentősen megnövelheti az egyébként veszteséges EA.com részleg forgalmát és nem kizárt, hogy a divízió akár nyereségessé is válhat. A cég elnöke, John Riccitiello elmondta, hogy az EA szándékosan alacsony előfizetési díjakat állapít meg, hogy minél szélesebb réteg játszhasson a programokkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról