Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. október 24. 15:58

64 bites Power processzorra épülő blade szerver prototípust mutatott be az IBM

Az IBM kedden egy Power architektúrára épülő ultravékony szerver prototípusát mutatta be. A blade szerverek olyan, horizontálisan könnyedén skálázható rendszerek, amelyek tervezésénél és kialakításánál elsődleges fontosságú a hatékony helykihasználás. Egy szerelőszekrénybe (rack) akár több mint 200 blade szerver is beépíthető.

Az IBM kedden egy Power architektúrára épülő ultravékony szerver prototípusát mutatta be. A "blade" szerverek olyan, horizontálisan könnyedén skálázható rendszerek, amelyek tervezésénél és kialakításánál elsődleges fontosságú a hatékony helykihasználás. Egy szerelőszekrénybe (rack) akár több mint 200 blade szerver is beépíthető.


IBM BladeCenter: 7U magasság, 14 szerver, 28 Xeon processzor

A nagy szervergyártók -- IBM, HP, Dell -- kínálatában már régóta megtalálhatók blade rendszerek, azonban ezek kivétel nélkül 32 bites Intel Pentium vagy alacsony fogyasztású Xeon processzorokra épülnek. Az IBM által bemutatott prototípus azoban a 64 bites Power architektúrára épül, amelyet a vállalat eServer pSeries UNIX-szervereiből ismerhetünk.

Egy Palm Springsben (FL, USA) rendezett konferencián az IBM mérnökei -- élükön Tim Dougherty műszaki igazgatóval -- két Power architektúrára épülő processzorral szerelt blade szervert mutattak be. Azonban hogy a rendszer pontosan milyen processzorra épült, azt Dougherty nem árulta el, azonban elmondta, hogy a chipek akár a csúcskategóriás pSeries rendszerekben használt Power4 processzor új tokozásban kiadott változatai is lehetnek.

A korai blade szerverek rendszerint elsősorban infrastruktúra feladatokat láttak el, azonban a nagyobb teljesítményű processzorokkal szerelt rendszerek már teljesítményigényes környezetben is "bevethetők". Daugherty szerint a fürtözött renderfarmok és más műszaki feladatok esetében az IBM 64 bites blade szerverei komoly sikerre számíthatnak.

Az IBM mérnökei elmondták, hogy a jövőben mindenképp szeretnének egy Power4 chipes blade szervert piacra dobni. A Power4 processzorok egyelőre csak az IBM eServer pSerie UNIX szervereiben találhatók meg, érdekességük, hogy egy chipen két processzormagot tartalmaznak.

A hírek szerint a HP és a Sun is dolgozik nagyteljesítményű blade szerver architektúrák fejlesztésén. A Sun várhatóan az elkövetkező fél év során mutatja be UltraSPARC processzoros blade szerverét, a HP pedig vélhetően az alacsony fogyasztású, Deerfield magos Intel Itanium processzorok köré tervezi saját megoldását.

Az International Data Corp. piackutató vállalat előrejelzése szerint a blade szerverek forgalma 2005-re megközelítheti akár a 3 milliárd dollárt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról