Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 24. 11:12

Két Itanium processzort tartalmazó bővítőkártyákat dob piacra a HP

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 2004-től két Itanium processzort tartalmazó kártyákat készít szervereihez, így a felhasználók könnyen megkétszerezhetik a rendszerekben a processzorok számát. Az Intel nemrégiben közölte, hogy az évtized közepéig nem várhatók két processzormagot tartalmazó Itanium lapkák.

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy 2004-től két Itanium processzort tartalmazó kártyákat készít szervereihez, így a felhasználók könnyen megkétszerezhetik a rendszerekben a processzorok számát. Az Intel nemrégiben közölte, hogy az évtized közepéig nem várhatók két processzormagot tartalmazó Itanium lapkák.


Az Itanium 2 processzor

Shane Robison, a HP műszaki igazgatója elmondta, hogy a 2004-ben megjelenő, két processzort tartalmazó bővítőkártyák révén az összes Itanium-alapú HP szerver számítási kapacitása megkétszerezhető. A segítségével az Itanium-alapú HP rendszerek versenyben maradhatnak a több processzormagot tartalmazó chipekre épülő IBM vagy Sun szerverekkel. "Kifejlesztettük saját, kétprocesszoros bővítőkártyánkat" -- mondta Robison. "Az ügyfelek a legtöbb HP rendszer esetében megduplázhatják a processzorok számát." A bővítőkártya McKinley és Madison processzoros rendszerekkel használható majd.

A kétprocesszoros bővítőkártyák 2004 elején jelennek meg és két Madison magos Itanium processzort tartalmaznak. A harmadik generációs Itanium lapkák megjelenése 2003 elején várható. A 0,13 mikronos csíkszélességgel készülő chipek 3 vagy 6 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak majd.

A kétszer több processzort tartalmazó HP rendszerek a cég várakozásai szerint eredményesen vehetik fel a versenyt a két processzormagot tartalmazó Power4 chipekre épülő IBM szerverekkel. A hírek szerint a Sun is tervez két processzormagos lapkákat és a HP-nek is van ilyen chipje (PA-8800), azonban az Itanium sorozatban ilyen megoldás csak 2005-ben, vagy az után várható. Mint ismeretes, a HP elkötelezett az Itanium architektúra mellett és pár éven belül az összes szerverét Itanium platformra helyezi át.

A két processzort tartalmazó kártyák segítségével a felhasználók jelentősen növelhetik rendszerük teljesítményét egyszerűen azzal, hogy a régi processzorkártyákat új, két processzort tartalmazó kártyára cserélik. Természetesen a kétszer több processzor nem jelent feltétlen kétszer nagyobb sebességet, ugyanis a teljesítmény növekedése a szerver felépítésétől és a rajta futó alkalmazásoktól egyaránt függ.

A HP lépése időt ad a cégnek, mielőtt az Intel megkezdi két processzormagot tartalmazó Itanium lapkáinak szállítását. A cég műszaki igazgatója szerint a 2004-ben megjelenő bővítőkártyák jól példázzák, hogy a HP egy nem általa gyártott processzorhoz is tud csúcstechnológiát adni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról