:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. október 22. 13:48

Ezen a héten jelenik meg a Microsoft Office 11 első tesztváltozata

[CNET] A Microsoft ezen a héten adja ki az Office programcsomag következő generációjának első tesztváltozatát. Az egyelőre Office 11 kódnéven ismert szoftver kereskedelmi megjelenése 2003 közepén várható.

[CNET] A Microsoft ezen a héten adja ki az Office programcsomag következő generációjának első tesztváltozatát. Az egyelőre Office 11 kódnéven ismert szoftver kereskedelmi megjelenése 2003 közepén várható.

Elemzők szerint a Microsoftnak különösen nehéz dolga lesz az új Office-verzió értékesítésekor, ugyanis a felhasználókat egyre nehezebb meggyőzni a frissítés fontosságáról. Az Office jelenleg mintegy 90 százalékos részesedéssel bír az irodai szoftverek piacán és a Microsoft forgalmának közel harmadát adja.

"Az Office 11 elsősorban a nagyvállalati felhasználók érdeklődésére tarthat számot" -- mondta Gytis Barzdukas, a Microsoft Office-ért felelős részlegének termékmenedzsere. "A célunk, hogy az Office könnyedén együttműködjön a többi Microsoft termékkel, az egész .Net környezettel" -- tette hozzá.

A hatékony együttműködés érdekében a Microsoft nagy kockázatot vállal, ugyanis a cég az XML-t is bevezeti a támogatott fájlformátumok közé. A fájlformátum nyílttá tétele azonban véget vethet a Microsoft uralmának az irodai szoftverek piacán és az Office sikertörténetének végét is jelentheti -- vélik egyes elemzők.

Szakértők szerint a Microsoftnak valóban újat kell mutatnia, ha fel akarja venni a harcot az egyre erősödő konkurenciával, mint amilyen a Sun StarOffice. "A Microsoftnak nyíltabbá kellene tennie az Office-t" -- mondta Michael Silver, a Gartner elemzője. "Az emberek úgy gondolják, hogy könnyen átválthatnak például a StarOffice-ra, hiszen a Microsoft Office nem más, csak egy szövegszerkesztő vagy egy táblázatkezelő."

Az XML kiterjesztett támogatásával a felhasználók olyan dokumentumokat hozhatnak létre az Office 11-ben, amelyeket aztán később szabadon felhasználhatnak saját alkalmazásaikban, vagy más szoftverekben. Azoban az XML bevezetése egyben azt is jelenti, hogy a vállalatok elszakadhatnak az Office saját formátumaitól, amelyektől több mint 10 éve függtek.

"Nagy kockázat" -- mondta Ted Schadler, a Forrester Research elemzője. "Nyitottak lesznek a fájlformátumok, az adatformátumok, a sablonok, szóval bárki csinálhat egy olcsóbb Office-t vagy egy jobb Office-t. A Microsoft elveszíti azt a kontrollt, amelyet már 15 éve gyakorolt."

A Microsoft szerint azonban az XML integráció nem hátrány, hanem előny az Office 11-ben, ugyanis a szoftver így sokkal rugalmasabb, ráadásul kezeli a többi szoftver által XML formátumban létrehozott állományokat is.

A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az XML formátum támogatása mellett milyen új képességekkel rendelkezik majd az új Office, egyelőre mindössze annyit tudni, hogy teljesen megújul az Outlook e-mail kliensprogram, amely a Microsoft Readerből megismert technológiákat is használ majd.

Az ezen a héten megjelenő bétaváltozathoz a Microsoft mellékelni fogja az XDocs szoftvert is, amely segítségével a Wordben, Excelben, és más Office alkalmazásokban létrehozott anyagokat egy dokumentumban lehet egyesíteni. Egyelőre azonban nem tudni, hogy az XDocs az Office 11 csomag része lesz-e, vagy külön lehet hozzájutni.

A Microsoft célja, hogy az Office a vállalatok napi üzletmenetének egyik kulcsfontosságú szoftvere legyen, ne csupán egy szövegszerkesztő vagy egy táblázatkezelő. "Sokkal több feladatra lehet majd használni az Office-t, mint most" -- mondta Schadler.

Az Office 11-et eleinte 6 ezer microsoftos alkalmazott és 6 ezer külső bétatesztelő kapja meg. Az első bétaváltozathoz csak ezek a kiválasztott felhasználók férhetnek hozzá, azonban a jövő év első negyedévében a cég egy szélesebb körű nyilvános tesztet is végez majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.