:

Szerző: Barna József

2002. október 22. 18:57

Symbian operációs rendszert is licencel a Samsung következő generációs mobilkészülékeihez

[CNet] Symbian operációs rendszert is licencel következő generációs mobilkommunikációs eszközeibe, például smartphone mobiltelefonjaiba a Samsung Electronics. A megállapodás egy újabb fejezet lehet a Symbian, a Microsoft és a PalmSource közötti harcban, bár történetesen a Samsung az egyetlen cég, mely mostantól mindhárom cég operációs rendszerét licenceli.

[CNet] Symbian operációs rendszert is licencel következő generációs mobilkommunikációs eszközeibe, például "smartphone" mobiltelefonjaiba a Samsung Electronics. A megállapodás egy újabb fejezet lehet a Symbian, a Microsoft és a PalmSource közötti harcban, bár történetesen a Samsung az egyetlen cég, mely mostantól mindhárom cég operációs rendszerét licenceli.

A Symbian, PalmSource és a Microsoft smartphone készülékek számára készített operációs rendszerei a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek egyedi képességeit ötvözik egyetlen készülékbe. A Samsung hétfői bejelentésével a világ öt legnagyobb mobilgyártója -- Nokia, Motorola, Ericsson, Samsung és a Siemens -- licenceli a Symbian operációs rendszerét.

A Samsung egyelőre ismeretlen áron és időben megjelenő új készüléke a Nokia "Series 60" felhasználói felületét fogja használni, melyet szintén licencel a Samsung. A Symbian operációs rendszere található meg a Nokia 9290 Communicator mobiltelefonban is, melyhez a Cingular Wireless és a T-Mobile nyújt kiegészítő szolgáltatásokat.

A Symbian operációs rendszert (Crystal API) használó készülék, mellyel amúgy telefonálni is lehet, alkalmas faxok, emailek, képek küldésére és fogadására valamint WAP- (Wireless Application Protocol) és HTML-alapú webböngészésre. Mindezek mellett számos népszerű PC-s alkalmazás (Microsoft Word, Excel, PowerPoint) és Javában írt programok is futtathatóak rajta.

A SyncML támogatásnak köszönhetően pedig a készülék egyszerűen csatlakoztatható a szabványt támogató PC-khez, PDA-khoz és mobiltelefonokhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.