Szerző: castor

2002. október 21. 22:37

Az XFree86 4.3-ban fog bemutatkozni a RandR bővítés

X11[Slashdot, XFree86.org, HWSW] Az év végén, esetleg a jövő év elején várható XFree86 4.3-ban fog bemutatkozni a RandR (Resize and Rotate) bővítés, amelynek segítségével lehetővé válik az XFree86 megjelenítési beállításainak módosítása a grafikus felület újraindítása nélkül.

Bár az X Window System rugalmas felépítésű rendszer, és a nyolcvanas években a tervezésénél ügyeltek arra, hogy egyaránt megfeleljen az előre látható és nem látható igényeknek, arra senki sem számított, hogy dinamikusan változó képernyőmérettel kell dolgoznia a rendszernek, azonban ez napjainkban (például játékok esetén) egyáltalán nem számít különlegességnek.

A RandR bővítés helyes kezeléséhez egyszerű módosításokra lehet szükség a ablakkezelőkben és a grafikus eszközkészletekben, az első teljes RandR-támogatással bíró munkakörnyezet valószínűleg a KDE lesz.

Az XFree86 4-es szériájában már eddig is rengeteg új dologgal ismerkedhetünk meg, a sorozat nagy újdonsága a teljesen modularizált felépítés volt, és ez a széria hozott megoldást a UNIX alatti grafikus felületek fontkezelésének évek óta húzódó problémáira is (TrueType fontok kezelése, Unicode-támogatás, antialiasing).


RandR támogatás KDE-ben

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról